ZAUSTAVITE VREME: Sprečite starenje uz pomoć prirodnih sastojaka

To je pokazalo nedavno istraživanje dr Mehmeta Oza, u čijoj su emisiji vrhunski kozmetički stručnjaci potvrdili da se lepota i mladost preskupo naplaćuju, dok postoje domaći proizvodi koji nisu skuplji od pet dolara, a mogu biti efikasniji od skupih krema ili zahvata. Jedan od takvih je ulje boražine, rekla je Lisa Krodon, kozmetička savetnica.

- Tako dobro hidrira kožu da ćete biti iznenađeni - kaže ona.

Reč je o ulju koje se može naći i u gel-kapsulama za negu kože i dovoljno ga je naneti na očišćenu kožu laganom masažom. Korisno je protiv bora na području oko očiju, a može se naneti i na obrve. Bogato je gama-linolenskom kiselinom, što je omega-6 masna kiselina, pa ima jaka protivupalna svojstva. Veruje se da je delotvorno i u lečenju reumatoidnog artritisa i kožnih ekcema.

Sastojak koji se koristi za aromatizaciju supa ili gotovih jela - peršun, odlično će poslužiti za uklanjanje podočnjaka. Tri kašičice svežeg seckanog peršuna pomešajte sa dve kašičice običnog jogurta i promešajte u mikseru dok ne dobijete finu smesu. Nanesite na kožu ispod očiju i ostavite 30-ak minuta. Verojatno će početi da se suši već nakon 20 minuta. Pokušajte izdržati do pola sata, pa zatim isperite lice toplom vodom. Da biste zaustavili proces starenja, kombinujte prirodnu negu sa gotovim proizvodima, na primer sredstvom za čišćenje lica koje sadrži AHA kiseline.

Dermatolog Dijan Berson upozorava kako je jedna od najčešćih grešaka koju žene čine prečesto čišćenje lica grubim sredstvima.

- Ako ste očistili lice uveče, pre nego što odete u krevet, ujutro ga ne morate ponovo čistiti, jer će to samo isušiti kožu, dovoljno je umiti se vodom - kaže.

- Kada birate pravo sredstvo za čišćenje, izaberite ono koje sadrži glikolnu, salicilnu, mlečnu i limunsku kiselinu, jer one ostavljaju čisti sjaj na koži. Pored toga, jednom do dva puta nedeljno uradite piling kože - savetuje dr Berson i dodaje da nakon čišćenja hidrirate kožu kremom koja sadrži lipide. Oni koži daju glatkoću. Posle oštrijeg pilinga, korisno je umiti lice u zelenom čaju ili čaju od kamilice, da se umiri koža.

Evo još nekih saveta koji mogu pomoći da zaustavite vreme na licu:

Avokado i med za suvu kožu

Suvoj koži potrebna je hidratizacija i zamena za prirodna ulja koja nedostaju. Presecite avokado, izvadite meso i pomešajte ga sa kašičicom meda dok ne dobijete kremu. Namažite na lice i ostavite 10 minuta. Isperite toplom vodom, ili zelenim čajem.

Pomladite se hranom

Žute paprike daju vlagu koži iznutra i brišu bore. Jaja obnavljaju kožu na pregibima zbog proteina koji pomaže u održavanju kolagena. Savet je jedno jaje dnevno, ili piletina bez kože, odnosno orasi.

Celo zrno žitarica za oštećenu kožu

Celo zrno sadrži selen, koji štiti kožu od štetnih UV zraka, pokazala su brojna istraživanja.

Losos dva puta nedeljno

Bogat omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upalu zbog koje se javljaju crvene upaljene mrlje na koži.

Izvor: Stil
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još