20 GODINA KARIJERE: Slobodan Trkulja krajem novembra u Sava Centru

Multiinstrumentalista i pevač Slobodan Trkulja, za koga svetski muzički kritičari tvrde da bi trebalo da bude proglašen našim nacionalnim blagom, 25. novembra u 20 časova u Sava Centru, spektakularnim koncertom pod nazivom "BALKANOPOLIS 2.0" proslaviće sa Balkanopolisom 20 godina postojanja i stvaranja "moderne tradicije" – novog, uzbudljivog zvuka i žanra kojim već dve decenije pomeraju granice.

Koncert je bio prekretnica Trkuljine svetske karijere. Ostao je zapamćen jer su ovim izvođenjem pre 10 godina pomerili muzičke granice stvarajući "MODERNU TRADICIJU BALKANA" - novi zvuk i žanr po kojem su prepoznatljivi, kako kod nas, tako i širom sveta. Nakon ovog koncerta su se uspesi nizali sami, preko svetskih nagrada i priznanja, do saradnji sa poznatim svetskim simfonijskim i džez orkestrima; duetima sa Marizom, Dalarasom, Oletom Adams, Josipom Lisac i TV nastupima pred milionskim auditorijem.

Najbolje čuvana muzička tajna Balkana, Balkanopolis je brzo krenuo u otkrivanje svoje muzičke čarolije čitavom svetu. Jedni su od najkreativnijih muzičkih umetnika koji spajaju gajde sa gitarskim efektima i vah pedalama, kavale i rok gitare, tambure i bubnjeve - protkane snažnim orkestarskim zvukom, od epskog do liričnog. Održali su mnogobrojne koncerte širom sveta, osvojili srca publike modernim srpskim zvukom i Trkuljinim nežnim, ali moćnim glasom u arenama i teatrima širom Evrope i dalekog istoka. Neki od najzapamćenijih koncerata su svakako nastup u Šangaju u Kini, gde su tokom EKSPO 2010 nastupali pred oko 30 000 ljudi, i postavili zvaničan rekord posećenosti ovog događaja, zatim koncerti u Britaniji za BBC televiziju, kao i uživo nastup pred više od sto miliona gledalaca širom sveta tokom izbora za pesmu Evrovizije.

Balkanopolis nastupi su pop-rok spektakl sa jakim elementima simfonijskog i epskog zvuka ovih prostora, što se odrazilo i na imidž samog benda. Ekscentrične frizure i moderni kostimi, kao iz Tolkinovih bajki, su postali prepoznatljiv deo njihovih energičnih nastupa, isto koliko i Trkuljino maestralno izvođenje na preko 15 instrumenata.

Pevač i kompozitor Slobodan Trkulja koji se sa Balkanopolisom po četvrti put vraća u Sava Centar, svoju najdražu koncertnu dvoranu, pred ovaj jubilarni koncert je izjavio:

- Muziku i život doživljavam mnogo dublje i zrelije, od trenutka kada sam postao otac. Osećam to u svome glasu i načinu na koji pevam, kroz instrumente koje sviram i čujem u novim pesmama koje stvaram. Muzika Balkanopolisa je puna života i ljubavi. Nosi energiju koja opušta, u kojoj vreme nestaje, granice se brišu i ostaje samo osećaj ispunjenja. Koncerti u Sava Centru su mi uvek bili posebni, a povod ovog koncerta ne može biti lepši. Radujem se ponovnom susretu sa publikom na starom mestu i prilici da zajedno proslavimo za nas veliki i značajan jubilej.

Ulaznice za ovaj spektakularan koncert se mogu kupiti na blagajnama Eventima i Sava Centra po ceni od 1.200, 1.500, 1.800 i 2.200 dinara.

Pogledajte još