Ostrvo Kos – mesto na kojem se susreću antika i 21. vek

Upravo ovakav odmor možete iskusiti u jugozapadnom delu Grčke, na ostrvu Kos, koje je deo ostrvske grupacije Dodekaneza, poznato po svom najpopularnijem ostrvu Rodos. Kos je smešten veoma blizu turske obale, samo 7 km od Bodruma, a sama pozicija garantuje mnogo dužu letnju sezonu nego što je to slučaj sa ostalim letovalištima.
Ostrvo Kos je veoma popularno poslednjih godina, a posebno su mu verni turisti iz skandinavskih zemalja koji ovde letuju decenijama. Na te zemlje podsetiće vas i glavni grad ostrva, istog imena Kos, koji je posebno uređen za bicikliste.

Duge, peščane i lepo uređene plaže, uz plavetnilo Egejskog mora, pravo su mesto za uživanje. U pogledu na more, okolna ostrva i obalu Turske, možete uživati u raznim tavernama uređenim tako da odišu duhom stare Grčke, ali i mnogim moderno uređenim kafićima.

Osim u gradu Kos, svoj smeštaj možete pronaći i u obližnjim selima. Jedno od njih je i selo Zia koje se nalazi na padini planine Dikeos, posebno popularno zbog prelepog pogleda na Kos, pogotovo u vreme zalaska Sunca.
Jedna od velikih turističkih atrakcija je i jahanje konja. Obližnja farma leti ne stiže da održi časove jahanja zbog velikog interesovanja turista za jahanje konja do plaže.

Kao i cela Grčka, i ostrvo Kos, obiluje proizvodima od maslina, meda i grožđa. Ne propustite da probate i tradicionalne specijalitete poput sarmica u vinovoj lozi, musake, grčke salate, različitih specijaliteta od morskih plodova, ribe, ali i slatkih specijaliteta kao što je galaktobureko – slatka pita od griza i mleka.

Ono po čemu je ostrvo Kos posebno, jeste njegovo mesto u istoriji. Poznato i po nazivu „Hipokratovo ostrvo“, Kos je mesto na kojem je rođen Hipokrat, utemeljivač moderne medicine, u petom veku pre nove ere. Hipokratovo drvo i danas se, prema predanju, nalazi na mestu na kojem je Hipokrat učio medicinu. Obavezno posetite i Hipokratov muzej u kojem ćete čuti i videti kako je nastala moderna medicina.

Nedaleko od grada Kosa, nalazi se i Asklepion, hram, najstarija bolnica i medicinska škola iz 4. veka pre nove ere, jedno od najznačajnijih istorijskih simbola ostrva. Hram je posvećen bogu medicine, Asklepiju. Sastoji se od tri nivoa i sa najvišeg se pruža neverovatan pogled na ceo hram i samo ostrvo.

Bogata istorija ovog ostrva, ostavila je tragove u mnogim njegovim delovima. Do 1948. kada je ostrvo vraćeno Grčkoj, Kosom su prošli Rimljani, Turci, Italijani i drugi, ostavljajući za sobom mnoge znamenitosti koje i danas možete videti u Arheološkom muzeju, ali i na svakom koraku.

Druga ostrva u blizini Kosa možete obići svakog dana brodićima i trajektima. Jedno od takvih je Kalimnos, brdovito i stenovito, i upravo iz tog razloga posebno interesantno za planinarenje, čemu je i posvećen festival koji okuplja veliki broj ljubitelja ovog ekstremnog sporta svake godine. Kalimnos je posebno ponosan na sunđersku industriju jer je jedino ostrvo koje je posle Drugog svetskog rata nastavilo da se bavi ovom industrijom i snabdeva i domaća i inostrana tržišta prirodnim sunđerom. Upravo je prirodni sunđer i glavni suvenir ovog ostrva i može se pronaći na svakom koraku. Crkva Svetog Save, koji je i zaštitnik ostrva, svakako je jedan od značajnijih mesta za obilazak, a iz dvorišta crkve pruža se pogled na celo ostrvo.

Ako želite da izbegnete jek sezone, Kos možete posetiti i u kasno proleće ili ranu jesen, jer je temperatura sasvim prijatna. Brojni turisti koji se vraćaju Kosu, garantuju da ćete želeti da ponovite letovanje na ovom mestu, upravo zbog svega što ono nudi, a to je „kompletan odmor“ i sadržaji koje možete doživeti samo ovde.

Autor i foto: Jelena Jovičić

Pogledajte još