Jesenji odjeci 6. Beogradskog Šopen Festa

Koncert iz serije Odjeci Šopen Festa, tradicionalno se održavasvake jeseni od 2012. godine, čime Festival obelažava jubilej smrti jednog od najvećih kompozitora u istoriji čovečanstva, Frederika Šopena. Dvodelni Omaž je predstavio vrsne umetnike: gudački kvartet Mistik cello, mlade pijanističke zvezde 12-godišnju Laru Arbajter i 16-godišnju Galinu Nikolin, i pijanistu Ukija Ovaskainena.

U prepunoj Sali Skupštine grada Beograda, u prisustvu mnogobrojnih predstavnika diplomatije, evropskih institucijai kompanija, uz note Pesnika Klavira, dogodio se muzički vremeplov - oživele su burne emocije Šopenovog doba.

Četiri Mistik dame, šarmantne Mima Vrbanić, Nevena Busarac, Milica Grujić i Sandra Grujić, otvorile su koncert raskošno aranžiranim Šopenovim nokturnom u cis molu, a Lara, Galina i Ovaskainen su briljirali izvodeći Šopenove etide, mazurke i nokturna. Anđeoskim dodirom dirki, umetnici su prikazali tugu, revolt i mistiku, bujne emocije i neprevaziđenu liriku karakterističnu za najvećeg romantičarskog Poetu klavira!

Posle koncerta, umetnici i publika su nastavili druženje na svečanom koktelu u organizaciji Ambasade Republike Poljske.

Jesenji Odjeci Šopen Festa su zaokružili programsku priču 6. festivalskog izdanja, posle februarskog i junskog ciklusa u okviru kojih su kao gostujući pijanisti nastupili pobednici najvećeg svetskog Šopenovog konkursa u Varšavi, Dmitri Šiškin iz Rusije i Šimon Nering iz Poljske, te vrsna pijanistkinja Rita Kinka, i mladi talenti regiona.

Beogradski Šopen Fest kao jedinstveni intrenacionalni kulturno – obrazovni projekat u Srbiji, regionu i šire, promoviše vrhunski pijanizam - renomirane pijaniste, pedagoge i predavače, sa fokusom na mladim talentima.

Uz podršku ambasade Republike Poljske, Sekretarijata za kulturu grada Beograda,Predstavništva Republike Srpske u Beogradu i Rotari kluba Beograd – Stari grad, Beogradski Šopen Festslaveći lik i delo kompozitora Frederika Šopena, slavi lepotu i značaj Muzike kao večite i jedne od najvećih vrednosti i tekovina ljdskog društva.

Pogledajte još