UZROK OZBILJNIH PROBLEMA: Zašto ne treba koristiti šminku iz testera?

Profesorika Amrin Bašir sa Odseka za biomedicinu na univerzitetu Aston kazala je da patogeni koji uzrokuju herpes se mogu naći u kozmetičkim proizvodima.

Kozmetički proizvodi sadrže prezervative koji usporavaju rast mikroba, ali mogu postati kontaminirani ako ljudi koriste nesterline aplikatore ili nanose proizvode prstima. Takođe, postaju nesterilni ako se ne vodi adekvatna briga o njihovom skladištenju. Često sunđeri i četke su navlaženi kako bi se bolje nanela senka ili pude, ali to je okruženje koja pomaže bržem razvoju bakterija – rekla je Bašir.

Herpes nije jedini rizik od kog bi trebalo strahovati jer testne maske mogu da uzrokuju “ružičasto oko” koje ima simptome kao što su iscedak i crvenilo, a u ekstremnim slučajevima i slepilo.

Imam dosta prijateljica koji su imale ovaj problem nakon što su koristili maskaru koja je tester ili su uzeli maskaru koja im stoji godinama u neseseru – kazala je.

Nedavno je objavljena vest kako je žena iz Kalifornije tužila jedan kozmetički brend jer se zarazila herpesom nakon što je koristila njihov tester u radnji. Lekari su joj dijagnostikovali prenosivu bolest za koju tvrdi da je dobila upravo preko njihovog sjaja za usne. U tužbi je navela kako kompanija nije upozorila svoje mušterije na opasnosti korištenja testera.

Izvor: Klix.ba
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još