Vrlo uspešna promocija “Pravih Beograđanki” Igora Marojevića

Ne pamti se kada je sala knjižare “Delfi” bila toliko puna. Među gotovo 200 prisutnih, viđeni su i političarke Vesna Pešić i Aleksandra Čabraja, glumica Vesna Čipčić, dobitnici NIN-ove nagrade Vladan Matijević i Goran Petrović i brojne druge autorove kolege.

Teoretičarka književnosti Milena Đorđijević iz Narodne biblioteke Srbije, istakla je da je po karnevalskom i grotesknom u svom novom romanu Marojević prevazišao domete poststrukturalista i uspeo da dekonstruiše i simbolički dosedno poništi gotovo sve: pojam damstva, autora, postmodernističko pisanje, psihijatrijsku scenu.

Dobitnik NIN-ove nagrade Filip David kazao je da je po načinu na koji u svom romanu “Prave Beograđanke” barata smrću i sopstvenim likom, kao i po duhovitosti njegove proze, Igor Marojević retko originalan pisac srpske književnosti koji je, osim toga, uvek dovoljno vitalan i svež da piše upečatljivu knjigu koja je znatno drugačija od prošlih.

- On je dobar i urednik, i prevodilac, i esejista, i dramski pisac ali je najznačajniji svakako kao autor, po svojoj originalnosti. Filmski i književni kritičar Miroljub Stojanović istakao je izvanredne trilerske i tarantinovske potencijale romana “Prave Beograđanke”. Sve troje govornika složilo se da je najbolje poglavlje romana ono o sahrani lika koji se zove i preziva isto kao i Igor Marojević i bavi njegovim poslom. Glumac Pavle Pekić, inače glavna uloga Marojevićevog pozorišnog komada "Bar sam svoj čovek", ubedljivo je pročitao to poglavlje.

Autor je istakao da pošto su brojni likovi za koje je koristio građu iz života raznih realnih ljudi u romanu dovođeni u “neugodne kontekste, kakve savremeni Beograd rado priređuje”, odlučio da je minimalna moralna mera da liku baziranom na stvarnoj i mogućoj građi iz sopstvenog života priredi najneprijatniju sudbinu. Posle jednočasovne književne večeri, dugo je trajalo autorovo potpisivanje “Pravih Beograđanki” zainteresovanim čitaocima s primerkom romana u ruci.

Pogledajte još