Knjiga "Izgubljeni u ravnici" promovisana u Magliću

 

Sinoć je održana promocija knjige u Magliću gde se pre 70 godina događala jedna od najuzbudljivijih i najdramatičnijih epizoda opsianih u knjizi - "Eksperiment Buljkes - Grčka autonomna republika u Jugoslaviji".

Na promociji knjige govorili su: Žikica Milošević, autor, Srđan Simić, predsednik Opštine Bački Petrovac, Christian Reissmüller, šef odeljenja za kulturu i štampu Ambasade Nemačke, Uranija Kozmidis Luburić, potomak Grka iz Buljkesa (roditelji - Ida Sabo i Filo Kozmidis), Vladimira Dorčova-Valtnerova, gl. urednica časopisa "Hlas Ludu", Vasilios Proveleggios, Građanska stranka Grka Srbije, Vinka Marjanović, matičarka iz Maglića i Robert Čoban, izdavač, kao moderator.

Žikica Milošević predstavio je prisutnima ovaj deo istorije Maglića, koji je samo jedna od 22 manje poznate priče o narodima u Vojvodini koje su opisane u knjizi. Uranija Kozmidis Luburić, ispričala je kako je tekao život njenog oca, Fila Kozmidisa, Grka iz Buljkesa, ali se osvrnula i na život svoje majke, Ide Sabo, najstarije partizanke, koja je prošle godine preminula u 101. godini. Jedna od najvećih poznavalaca istorije ovog sela, matičarka Vinka Marjanović, podelila je sa publikom mnoge interesantne priče iz ovog dela istorije i napomenula koliko je bogatstvo suživota različitih kultura na jednom tako malom prostoru. O grčkoj manjini u Srbiji danas govorio je Vasilios Proveleggios, a o bogatstvu prožimanja različitih kultura i Buljkesu, kao socijalnom eksperimentu, govorila je i glavna urednica časopisa "Hlas Ludu", Vladimira Dorčova-Valternova.

Christian Reissmüller, šef odeljenja za kulturu i štampu Ambasade Nemačke, govorio je o životu Podunavskih Švaba na ovom prostoru, i složio se sa predlogom Roberta Čobana, izdavača, da se pokrene inicijativa za obnovu nemačkih i jevrejskih grobalja na prostoru Vojvodine.

Knjiga "Izgubljeni u ravnici" može se kupiti u svim Delfi knjižarama, kao i onlajn na njihovom zvaničnom sajtu.

Pogledajte još