"SPORNA" FOTOGRAFIJA: Selfi mis Izraela i mis Iraka "digao svet" na noge

Želeći da promovišu mir i ljubav verovatno nisu slutile kakve će reakcije izazvati na društvenim mrežama.

Mis Izraela Adar Gandelsman je na svom Instagram nalogu označila mis Iraka Saru Idan zadivljujućom i dobila skoro 3.000 lajkova.

Sara Idan koja je odrasla u Iraku, a preselila se u SAD da studira muziku, napisala je na svom Fejsbuk nalogu da je veoma počastvovana što je prva Iračanka koja posle 45 godina predstavlja svoju zemlju na tom nadmetanju.

Reagajući na fotografiju neki su prokomentarisali da "nije po svačijem ukusu". Profesor Asad Abukalil koji živi u SAD napisao je na svom Tviter nalogu da "kraljica lepote Iraka srećno pozira sa kraljicom lepote okupacije i brutalnosti", preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Međutim, jedan irački aktivista je tvitovao da "fotografija Arapkinje ili muslimanke s Izraelkom ne odražava slaganje s politikom (izraelskog Ministarstva spoljnih poslova) neprijateljstva prema čovečnosti i mirovnim pitanjima".

U odgovoru na kritike, Iračanka je objavila saopštenje na Instagramu, rekavši da joj je mis Izraela prišla dok je fotografisanje trajalo i izrazila svoju nadu u mir između dva naroda.

- Ona je pitala da li bih ja želela da se zajedno fotografišemo. Rekla sam joj da bih bila srećna da širimo poruku. Cilj fotografije bio je izraz nade za svetski mir - napisala je Idan, dodavši da fotografija ne pokazuje podršku za Izrael.

- Želela bih da se izvinim onome ko smatra fotografiju uvredljivom za palestinsku stvar, jer to nije cilj posta, to je samo poziv na mir i nadu za rešenje krize - konstatovala je mis Iraka.

Međutim, u Izraelu portparol premijera Ofir Gendelman pohvalio je fotografiju, označivši je "sjajnom porukom nade za region".

Izraelski novinski sajt Yne pohvalio je Izraelku za pokušaj da "približi srca", kako je navedeno, a Tajms of Izrael je fotografiju označio "neuobičajenim prikazom koegzistencije koja proizlazi iz podeljenog Bliskog istoka".

Srugim njuz je postavio pitanje da li će Iračanka ostati bez titule, dok je turski Dejli sabah podsetio da je 2015. tadašnja mis Izraela Doron Matalon objavila fotografiju na kojoj je i mis Libana Sali Greiž, što je izazvalo ljutnju u toj zemlji i zbog čega je skoro bila primorana da se odrekne titule.

Izvor: Beta
Foto: sarahidan/Instagram

Pogledajte još