Kokosovo ulje - čudotvorni preparat za negu kose i kože

Ceo svet je poludeo za ovim uljem, jer ima čudotvorna dejstva za naš organizam. Ipak, zaboravlja se činjenica da kokosovo ulje nije rešenje za sve tipove kože. Ovo su stvari koje treba da izbegavate kada ga koristite:

1. Nanosite ga direktno na lice

Ako je vaša koža masna i sklona proizvodnji sebuma, nemojte koristiti kokosovo ulje. Ono može da začepi pore te da uzrokuje mitisere i bubuljice. Izuzetak su osobe sa izrazito suvom kožom, koja brzo i jednostavno apsorbuje ulje.

2. Uklanjate šminku bez ispiranja ulja

Koristite kokosovo ulje za skidanje šminke? Malu količinu ulja nanesete na tufer kojim očistite lice? Sve je to u redu dok ne napravite kardinalnu grešku, odnosno ne isperete ostatak ulja. Ostatak ulja u kombinaciji sa sitnim ostacima šminke začepće vam pore, a koža neće moći da diše.

3. Kupujete pogrešan proizvod

Jedino prirodno hladno presovano kokosovo ulje ima dobre masne kiseline koje želimo. Dobro pročitajte etiketu na ambalaži. Pravo ulje je tečno na toplijim temperaturama, dok se na hladnijima pretvara u beličastu pastu.

4. Koristite kokosovo ulje kao masku za kosu

Svi smo barem jednom probali. Ako imate izrazito masnu i tvrdoglavu kosu, slobodno nastavite, ali sve osobe s finom i nežnom kosom treba da izbegavaju kokosovo ulje. Problem nastaje pri ispiranju istog, gde je potrebna znatno veća količina šampona za kosu kako bi se ulje ispralo, a samim tim se stvara kontraefekat nezi ulja.

Izvor: Wall.hr/Alo!
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još