NEDA UKRADEN: "Teško mi je što me majka ne prepoznaje"

Jedan od radosnijih zajedničkih trenutaka podelile su u krugu najuže rodbine protekle nedelje kada je pevačicina mama napunila 93 godine.

Nažalost, okupljanje se ovim povodom već četiri godine održava u Gerontološkom centru, jer Anđelija tamo živi.

- Svake godine sakupi se porodica i odemo da je obiđemo u domu za stara lica. Donesemo tortu, posluženje i družimo se sa mamom ceo dan. Iako pati od Alchajmera, ponekad me i prepozna. Poslednji put prepoznala je moju ćerku Jelenu. Sestra iz doma joj je rekla: "Došla vam je unuka", a ona je odgovorila: "Znam ko je ona, šta me učiš?" To me je obradovalo - počinje razgovor Neda i otkriva da je za Anđeliju najbolji lek pesma.

A post shared by Neda Ukraden (@neda.ukraden) on


- Voli muziku, pa joj zato uvek otpevam moju numeru "Srećan ti rođendan, mama". Posvetila sam joj i pesmu "Majko, majko, teši svoju kćer jedinicu". Nekada ne zna moje ime, ne zna ništa, ali zna da peva. To su moji svetli trenuci, momenti kada zaplačem. Interesantno je da i kada pop dođe na slavu, ona zna svaku molitvu i peva s njim. U početku smo bili u čudu, ali shvatili smo da se mama seća stvari iz detinjstva. Pošto joj je u školi omiljeni predmet bila veronauka, lakše joj je da prizove sećanja. Neverovatna žena - kaže pevačica.

Bolest Nedine majke počela je da se manifestuje pre osam godina, a intenzivirala se tokom poslednjih šest. Pevačici je to jako teško palo, naročito kada je morala da smesti mamu u Gerontološki centar.

- Kada smo Jelena i ja krenule da je vodimo u dom, jedva sam ušla u automobil. Nekoliko puta smo zaustavljale kola na auto-putu i vraćale se nazad. Danima sam neprestano plakala i krivila sebe, a onda sam shvatila da je tamo ipak najbolje za nju i da ja nisam stručna da se staram o tako teškom bolesniku. Veoma mi je teško, jer koliko god da imate godina, majka je u srcu i boli me što me ne prepoznaje - dodaje Neda očiju punih suza i kaže da ja teši to što Anđelija može bar da se kreće.

- Ona je pokretna, šeta, može sama da ustane, gura nekako... Trudim se da je obilazim koliko god mi vreme to dozvoljava, da je vidim, zagrlim. Često joj donosim garderobu, sređujem je, češljam, volim da ima lepu frizuru, da je doterana. Jelena i ja baš brinemo o njoj - ističe pevačica.
Iako je bolest uzela maha, Neda kaže da je uverena kako njena mama zna ko je ona.

- Znam da me ona oseća, to je neka posebna energija kada smo nas dve zajedno. Drugačija je, radosnija, sigurnija. Uverena sam da ona zna da sam joj ja pravi prijatelj i neko bitan u životu - završava pevačica.

Izvor: Glossy
Foto: Instagram/neda.ukraden

Pogledajte još