BALKANSKA TURNEJA: Turski nacionalni mjuzikl "Ptica Feniks" u Narodnom pozorištu

Balkanska turneja započela je u Grčkoj, nastupom u Solunu 19. novembra, a sledeće stanice bile su redom: Skoplje, Tirana, Sarajevo, Beograd, Zagreb, Bukurešt i na kraju Sofija, gde će se 3. decembra 2017. godine i završiti.

Sastav mjuzikla "Ptica Feniks" čini 45 članova hora, orkestra i plesnog ansambla Muzičke redakcije turske državne televizije TRT, uz multimedijalnu podršku nove generacije. Dirigent je Musa Gočmen (Musa Göçmen) a scenarista S’r’Ali Talaj (Sırrı Ali Talay).

Cilj projekta je da posredstvom umetnosti, koja je ujedno i najvažnije sredstvo komunikacije, celom svetu, počev od balkanskih zemalja, predstavi jedinstvene prirodne, istorijske i kulturne dragocenosti naše zemlje. Kao zemlja koja se smestila na istorijskim temeljima svetskih civilizacija i čiju su bogatu kulturnu riznicu stvarale različite civilizacije hiljadama godina, Turska i danas predstavlja važnu zemlju u svetu.

Mjuzikl je inspirisan delom "Jezik ptica" iranskog pesnika Feridun Atara iz 1187. godine. Ptica Feniks (ili Simurg) simbol je puta ka unutrašnjem biću, prosvetljenja, oslobađanja od strahova i slabosti, čak spremnosti na nepostojanje kako bi se došlo do postojanja u punom smislu. Mjuzikl predstavlja visokokvalitetni spoj tradicionalne turske muzike, od pesama sa dvora, seoskih turkija, tekijskih ilahija do starih uspavanki i plesova na prostorima od Srednje Azije do Srednjeg Istoka, od Balkana pa sve do Kavkaza. Svaki gledalac će u ovom delu moći da pronađe delić sebe pritom ne osetivši nikakve podele, ni verske, ni etničke niti klasne.

Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još