DRAMATIČNA PRIČA IZ POŽAREVCA: Roditelji zabranili da im dete primi krv iako je moralo hitno na operaciju

Supružnici iz Požarevca, koji su Jehovini svedoci, usprotivili su se da njihova beba primi tuđu krv, iako su im lekari rekli da hitno mora na operaciju i da je transfuzija neophodna.

Posle potpisivanja izjave da odbijaju transfuziju krvi, Centar za socijalni rad u Požarevcu im je privremeno oduzeo starateljstvo i dao saglasnost Dečjoj klinici u Tiršovoj da obavi hitnu operaciju.

Kako saznajemo, drama se odigrala 13. novembra u Dečjoj klinici u Tiršovoj u Beogradu kada su roditelji odbili da njihovo dete u toku operacije primi tuđu krv.

- Doktorka je obavestila policijsku stanicu Savski venac da se na odeljenju intenzivne nege nalazi beba stara tri dana, kojoj je potrebna hitna hirurška intervencija i da je neophodno da u toku operacije primi krv. Problem je nastao kada su otac i majka odbili da potpišu saglasnost, navodeći da su pripadnici verske grupe Jehovini svedoci - navodi naš izvor i dodaje da je zbog toga morala da interveniše policija.

Kršenje porodičnih obaveza

Kako saznajemo, Osnovno javno tužilaštvo u Požarevcu je protiv roditelja podnelo krivičnu prijavu zbog sumnje da su počinili krivično delo kršenja porodičnih obaveza.

- Kada se beba oporavi, roditelji će biti pozvani u tužilaštvo na saslušanje. Posle prikupljanja svih dokaza biće procenjeno da li će biti procesuirani - kaže naš izvor.

- Otac D. G. (35) iz Požarevca pozvan je u policijisku stanicu Savski venac. Međutim, on je hladnokrvno rekao da ni po koju cenu neće potpisati saglasnost da se njegovom detetu da tuđa krv. Policija je razgovarala i sa majkom A. G., koja se takođe izjasnila da se protivi da njeno dete dobije krv. Obavešten je Centar za socijalni rad u Požarevcu i traženo je da preduzme hitne mere, jer je dete bilo životno ugroženo. Posle konsultacija, stručnjaci Centra za socijalni rad u Požarevcu rekli su da će dati saglasnost za transfuziju krvi onog trenutka kada lekari saopšte da je dete životno ugroženo zbog grubog zanemarivanja - prepričava naš sagovornik dramu.

- Sutradan je pravna služba Dečje klinike u Tiršovoj zvanično poslala izveštaj Centru za socijalni rad u Požarevcu i navela da su otac i majka pripadnici Jehovinih svedoka i da se protive da njihovo dete primi tuđu krv! Njima je na osnovu toga privremeno ukinuto starateljstvo i data je saglasnost da bolnica nastavi lečenje bebe - kaže naš izvor.

Izvor: Alo!
Foto: Pexels/Ilustracija

Pogledajte još