29. NOVEMBAR: Praznik koji se ne slavi već 15 godina

Između 2004. i 2007. godine Skupština grada je donela odluku o izmeni imena nekoliko stotina ulica, a među najvažnijima našlo se i preimenovanje 29. novembra u Bulevar despota Stefana. Praksa menjanja toponima u kojima se sadrži nasleđe iz vremena komunizma i Jugoslavije jeste učestala, ali ne uvek i prihvaćena u narodu.

- Retko kad koristim novi naziv ulice, a vidim i da je drugi ljudi mnogo češće zovu 29. novembra. Veoma često prolazim ovuda, vidim da ima tabli na kojima piše naziv Despota Stefana, ali nemam naviku da ga koristim – rekao je sugrađanin Zoran Panić.

Državni praznik 29. novembar, koji je obeležavao godišnjicu Drugog zasedanja AVNOJ-a 1943. u Jajcu, na kome je proglašeno federativno uređenje Jugoslavije, od svih bivših republika najduže se zadržao u Srbiji, i ukinut je 14. novembra 2002.

Međutim, iako je prošlo 15 godina, u narodu je ostalo jako sećanje na ovaj praznik i vreme iz kog je potekao, te mnogi "ignorišu" da on ne postoji, kao ni bulevar sa tim nazivom, već da se pomenuti bulevar zove po Stevanu Visokom. O sinu kneza Lazara i kneginje Milice, vladaru, književniku i svetitelju, čak stidljivo priznaju da ne znaju mnogo.

Pripadnici mlađe generacije, uglavnom tinejdžeri, nagađaju da se 29. novembra obeležavao "neki stari državni praznik", o Stefanu Lazareviću znaju malo ili nimalo, a mnogi nisu ni znali u kojoj ulici se u tom trenutku nalaze! Gosti iz unutrašnjosti kažu da za ovu ulicu znaju da se oduvek zvala po Danu Republike, i da je i oni tako zovu.

Stariji se, međutim, Dana Republike sećaju po dobru i sa nostalgijom, a nekoliko sugrađana je na pitanje šta se obeležava(lo) ovog datuma, uzviknulo "svinjokolj"!

- Navikla sam se na novi naziv, pa uporedo koristim oba, jer baš u ovoj ulici živim. Zapravo, u njoj sam se rodila i živim celog života. Sećam se čak i kad su tramvaji prolazili njom – rekla je Mirka M.

Da je naziv ulice promenjen sa sigurnošću mogu da tvrde samo njeni stanovnici, koji su morali da menjaju dokumenta zbog promene adrese, jer duž cele ulice, kako na firmama tako i fasadama, stoje oba naziva.

Ma kako se zvala, jedna je od najprometnijih ulica

Dokaz da je ovaj bulevar jedna od žila kucavica ovog grada jeste da se u njega ulivaju Skadarlija, Džordža Vašingtona, Cvijićeva, a proteže se od Trga republike, do petlje za Pančevački most.

U ovoj ulici nalaze se Botanička bašta "Jevremovac", glavna Policijska uprava za Grad Beograd, Zavod za javno zdravlje, Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković", a u blizini su i hala "Aleksandar Nikolić" (bivši "Pionir"), studentski dom "Karaburma" i "Dunav" stanica.

Izvor: Blic.rs
Foto: Printscreen/Youtube

Pogledajte još