Za godinu dana u Srbiji oduzeto 800 dece, a priče o njima su strašne

Teranje na rad, zlostavljanje i mučenje, zanemarivanje, emocionalno i fizičko, situacije su o kojima čitamo svakog dana. Najmlađe evidentirano eksploatisano dete ove godine imalo je samo 12 godina i radilo je teške fizičke poslove.

Centri za socijalni rad su u toku prošle 2016. godine evidentirali čak 2.468 dece kao žrtve zanemarivanja, 1.258 dečaka i 1.210 devojčica. Evidentirano je 28 dece koja su bile žrtve ekonomske eksploatacije, 13 dečaka i 15 devojčica. U našoj zemlji 8,4 odsto dece živi u apsolutnom siromaštvu, a 50 odsto mališana uzrasta od tri do pet godina ne ide u vrtić.

- Najgore je kada deca stradaju zbog poremećenih odnosa roditelja. Moj bivši komšija je bio siledžija, tukao je ženu, a kada im je dete malo naraslo, i otac je potpuno poludeo, prebijao je sina od batina gotovo svakog dana. Tek kada je dete, tada je imalo sedam godina, sa frakturom lobanje treći put završilo na Hitnoj, naše prijavljivanje i borba da mu se oduzme sin urodili su plodom. Majka i dete više ne žive sa nasilnikom - za "Blic" priča M. Delić iz Futoga.

Kako su za "Blic" rekli iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u toku ove godine iz porodice su usled nasilja izdvojena 292 deteta (samo deca) i 477 mališana sa jednim nenasilnim roditeljem. No, ovi podaci se odnose samo na nasilje, ali ne i na emocionalno i fizičko zanemarivanje, komercijalnu i drugu eksploataciju, te na seksualnu zloupotrebu dece. Potpuni podaci za 2017. godinu iz svih centara za socijalni rad biće dostupni tek početkom naredne godine, a brojka će, nažalost, biti mnogo veća.

- To su teške priče. Prođite samo centrom velikih gradova i videćete na desetine dece koja se bave prosjačenjem. Jednog takvog mališana od šest godina iz Velikog Rita u Novom Sadu bukvalno sam odgajala dve godine. Nije imao roditelje, živeo je sa ujakom. Bio je u najgorem položaju od sve dece koja su prepuštena sebi i koja žive na ulici. Zimi je često bio bez jakne, ruke pune žuljeva i rana. Kupovala sam mu hranu i odeću, na kraju sam htela da ga usvojim, ali jednog dana je samo nestao iz grada. Posle sam čula da su ga odveli u Nemačku - kaže Katja Jurić iz Novog Sada.

Samo su lekari Doma zdravlja "Novi Sad" od početka ove godine prijavili Centru za socijalni rad i policiji 26 slučajeva zanemarivanja i zlostavljanja dece. To je duplo više u odnosu na protekle dve godine, saopštili su iz te ustanove.

Često zanemarivanje dece privuče pažnju javnosti kada je već kasno. Kao u poslednjem slučaju zlostavljanja starice u Bečeju, kada su joj trojica maloletnika gurala štap u usta, pretukla je i mučila, a kada su mislili da su je ubili, sa nesrećnom ženom napravili su selfi. Prošle godine užasan slučaj iz Novog Sada potresao je čitavu Srbiju, kada je jedan maloletnik zapalio beskućnika, a nesrećni čovek nije uspeo da preživi teške opekotine.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Unsplash

Pogledajte još