Smena na vrhu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

Dr Jasna Jovanov je na čelo ove ustanove postavilo Ministarstvo kulture 1999. godine, a od tada je još tri puta na konkursu birana za pomenuto zvanje.

- Dolaskom Jasne Jovanov na čelo ovog legata, iz osnova se promenio kako interni rad tako i natup institucije u javnosti. Započete su aktivnosti na istraživanju legata Pavla Beljanskog i ogromnog korpusa neistraženog arhivskog materijala; rezultat toga je uspostavljanje procesa rada na savremenim muzeološkim principima, znatno uvećanje arhivskog fonda o Pavlu Beljanskom i umetnicima iz njegove kolekcije, kao i objavljivanje mnogobrojnih radova o ovom kolekcionaru, pomenutim umetnicima i vremenu kada su oni stvarali. Zahvaljujući takvom pristupu, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog je postala referentni centar za izučavanje moderne srpske umetnosti. Takođe, kao jedan od novih vidova aktivnosti uvedene su i različite izložbe proistekle iz istraživanja unutar i izvan kuće, koje u ranijem periodu nisu bile praksa - navodi se u saopštenju.

Jasna Jovanov, istoričarka umetnosti i muzejski savetnik, rođena u Novom Sadu, magistrirala je na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, a doktorsku tezu odbranila je u Centru za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije Univerziteta u Novom Sadu. Od decembra 2005. predaje na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijersvo Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, a od oktobra 2008. godine na Akademiji klasičnog slikarstva Univerziteta Educons. Dobitnica je mnogobrojnih priznanja za stručni, uređivački, kustoski rad i međunarodnu saradnju.

Visoki profesionalni kriterijumi u rukovođenju i programskim aktivnostima institucije koje je postavila dr Jasna Jovanov, predstavljaće solidan temelj mr Milani Kvas koja je postavljena za vršioca dužnosti upravnice.

Autor: Nadlanu

Pogledajte još