#Svetu2018 - Miloš Vučević: Promene u poboljšanju imidža Novog Sada već vidimo

Kao i ranijih godina, Color Press Grupa, koja je organizator konferencije, okupiće čelne ljude Vlade Srbije, Vlade Vojvodine, ambasadore, ekonomiste i vodeće privrednika iz Srbije i regiona.

Na otvaranje skupa govore:

Maja Gojković, predsednica Narodne Skupštine Republike Srbije

Igor Mirović, predsednik Vlade Vojvodine

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije

Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada

Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji

Sa gradonačelnikom Novog Sada, Milošem Vučevićem, razgovarali smo u susret konferenciji:

Sa kojim to izazovima će se susresti Novi Sad u narednoj godini?

- Najveći izazov će biti rešavanje problema u delu javne uprave, kako bi modernizovali njen rad u cilju brzog i efikasnog pružanja usluga građanima. Svih ovih godina, ulažemo izuzetne napore da stvorimo istinski servis građana i privrede, unapredimo rad javnih i komunalnih preduzeća i inspekcijskih službi, i vidim da za to postoji politička volja i očekujem da ćemo primenom sistemskih rešenja konačno rešiti problem koji nas usporava na putu napretka.

Koji su to planovi i veliki projekti koje Grad Novi Sad planira za 2018. godinu?

- Novi Sad je drugo po veličini gradilište u zemlji, odmah nakon Beograda, i ove godine imamo preko 700 aktivnih gradilišta. Predstoji nam završetak izgradnje mosta na mestu starog Žeželjevog kuda će prolaziti međunarodna pruga Beograd – Budimpešta, zatim, izgradnja zgrade Radio televizije Vojvodine, Hitne pomoći, muzičke i baletske škole sa koncertnom dvoranom, uređenje Univerzitetskog kampusa, revitalizacija Petrovaradinske tvrđave i obnova fasada, opremanje velikog broja saobraćajnica … Dakle, i sledeće godine nas očekuje nastavak infrastrukturng opremanja svih delova grada ravnomerno, završetak kapitalnih projekata koje smo započeli, dalje opremanje vrtića, škola i domova zdravlja …Ovo je jedan od najvećih investicionih ciklusa koji se poslednjih decenija dešava u Novom Sadu, i mi ćemo kao gradska uprava biti fokusirani na to da potencijalnim investitorima obezbedimo najbolje uslove za poslovanje, uz što manje administrativnih prepreka, kako bismo poboljšali privrednu klimu, povećali broj zaposlenih, i posebno razvijali turističke potencijale, u okviru priprema za 2019, odnosno 2021. godinu.

Kako ste zadovoljni pripremama Novog Sada za dve velike titule koje ga očekuju 2019. i 2020. godine - Evropska prestonica mladih i Evropska prestonica kulture?

- Pozitivne ocene dobijamo i od komisije iz Brisela koja prati pripreme za realizaciju projekta EPK 2021, koji je praktično kruna našeg predstavljanja. Imali smo vrlo dinamičnu godinu, prepune agende, a već su definisane aktivnosti i programi za sledeću. OPENS je ove godine realizovao preko 100 aktivnosti na kojima je učestvovalo više od 4000 mladih, kao i tri velike evropske konferencije. Na SPENSu smo otvorili novi Omladinski klub, a tokom cele godine promovisali smo programe OPENS –a i mogućnost saradnje sa kancelarijama za mlade u lokalnim samoupravama širom Srbije. Formiran je i gradonačelnikov savet za mlade, i prvi put su u komisiama za dodelu sredsava na konkursu za loklalni akcioni plan za mlade bili predstavnici mladih koje su oni sami delegirali. S druge strane, EPK je jedinstven projekta u svetu koji kroz projekte kulture menja na bolje jedan grad ekonomski, politički, sociološki. I te promene u poboljšanju imidža grada već vidimo. Broj turista je u ovoj godini porastao za 14%, i sve je više investitora koji se interesuju za ulaganje u Novi Sad. Kroz mnogobrojne započete projekte: razvojne, obrazovne, inkluzivne, interkulturalne, Novi Sad postaje grad u kome kultura nisu samo pozorišne predstave, koncerti, izložbe i slčno. Kultura ponovo postaje način života.

Detaljan program konferencije i uputstvo za prijavu učešća nalaze se na ovom linku www.color.rs/svetu2018

Pogledajte još