IMAJU SVOJE DOBRE STRANE: Masnoće koje bi trebalo jesti češće

Slanina

Visokokvalitetna slanina koja je dobijena od organski uzgojenog mesa puna je kolina, koji se pokazao kao saveznik u borbi protiv Alćajmerove bolesti i nekih drugih hroničnih mentalnih bolesti. Uz to je dobar izvor različitih vitamina B kompleksa, kao i cinka. Ovi nutrijenti pomažu u proizvodnji serotonina koji smanjuje teskobu, kaže nutricionistkinja Ali Miler.

Maslac

Nutricionistički gledano, maslac je mnogo zdraviji izvor masnoće nego što ljudi misle, a posebno ako dolazi od organskog mleka. Ovakve mlečne masnoće sadrže veću koncentraciju vitamina K2 koji pomaže telu da iskoristi kalcijum na pravilan način.

Avokado

Avokado je hrana bogata oleinskom kiselinom i vlaknima koja uravnotežuju hormone u organizmu i pojačavaju probavu. Takođe se smatra odličnom hranom za oporavak nakon vežbanja jer sadrži kalijum. Avokado je pun i belančevina.

Žumance

Preskočite omlet od belanaca i "prigrlite" žumance. Ovo je još jedna zanemarena, a masnoćama bogata hrana koja je neverovatni izvor vitamina A, B i selena.

Tamna čokolada

Istraživanja su pokazala da neke vrste čokolade mogu zaštititi srce. Potrebno je uneti 200 miligrama flavonoida da bi se poboljšala cirkulacija i unapredilo zdravlje srca, piše Punkufer.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još