Održana promocija knjige "Alžirska hronika" novinara Srboljuba Manojlovića

Na promociji je, u ime izdavača, govorio Marko Jelić, predsednik Društva prijatelja Alžira, Miloje Popović, novinar i publicista, Borislav Korkodelović, dugogodišnji novinar i urednik u novinskoj agenciji TANJUG, kao i autor knjige.

Promociji je prisustvovao i Abdelhamid Šebšub, ambasador Alžira u Srbiji.

„Alžirska hronika“ je zbirka odabranih dopisničkih tekstova, zapisa i putopisa, dugogodišnjeg novinara Tanjuga, Srboljuba Manojlovića, koji je, tokom osam godina, izveštavao jugoslovensku javnost o mnogobrojnim političkim, društveno-političkim, kultunim i drugim događajima. Izvestan broj tekstova prvi put se objavljuje u ovoj knjizi.

Ovo vredno novinarsko svedočanstvo govori i o velikim izazovima kroz koje je prošlo alžirsko društvo, od velikih nestabilnosti, preko razbuktavanja islamskog fundamentalizma i građanskog rata, pa do perioda stabilizacije. Takođe, ova knjiga je i svedočanstvo koliko su alžirski političari teško preživljavali raspad Jugoslavije i građanski rat, koji se rasplamsao na našim prostorima, kao i želju alžirskog političara i prvog alžirskog predsednika Ahmeda Ben Bele da učestvuje kao posrednik u pomirenju jugoslovenskih republika.

Recenzent Danilo Milić smatra da će ova knjiga biti zanimljiva svim slojevima čitalaca, ali i posebno korisna za obrazovanje naših mladih kadrova na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova.

Srboljub Manojlović, novinar i publicista. Radio je u listovima „Mladost“ i „Politika ekspres“ i u novinskoj agenciji Tanjug. Za novinarski rad dobio nagradu Novinske kuće „Politika“ 1976. i nagradu „Svetozar Marković“ 1979. godine. Objavio je i nekoliko feljtona i više priloga u časopisima i zbornicima.

Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još