PROCURILI JEZIVI LEKARSKI NALAZI: Rak kosi sve koji su bili blizu srušenih Kula bliznakinja!

Među onima koji su se vratili bilo je i dece. Oni su sada odrasli, mladi ljudi, raštrkani po svetu, međutim skoro su saznali da ipak nisu prošli nepovređeni tog 11. septembra 2001. godine.

Rak je počeo da kosi ljude u donjem Menhetnu, a žrtve su bivši učenici i nastavnici. Lekari iz Programa zdravstvene zaštite STC-a potvrdili su da je uzrok opake bolesti to što su svi bili izloženi toksičnoj prašini posle rušenja Svetskog trgovniskog centra.

Advokat Majkl Barač kaže da je shvatio dugoročne posledice tog 11. septembra po zdravlje posle susreta sa svojim klijentom, detektivom njujorške policije Džejmsom Zadrogom (34).

- Detektiv Zadroga je sedeo u mojoj kancelariji, sa bocom kiseonika, ali je bio toliko slab da je njegova četvorogodišnja ćerka, morala umesto njega da zameni bocu kiseonika - kaže Barač.

Svestan da je na samrti, on je tražio da se posle njegove smrti obavi obdukcija, kako bi se utvrdilo da li je njegova plućna fibroza rezultat toga što je bio na mestu srušenih Kula bliznakinja.

Autopsija je otkrila da su njegova pluća bila puna stakla i štetnih hemikalija. Prašina STC koju je udahnuo sadržala je azbest, benzen, mlazno gorivo i druge kancerogene materije. Smrt detektiva Zadroge je bila prva koja je zvanično povezana sa toksinima prisutnim u Svetskom trgovinskom centru.

Vatrogasci i policajci iz Njujorka koji su tog dana radili na tim ruševinama izgubili su u proseku 12-ogodišnji kapacitet pluća. Međutim oni nisu bili jdini koji su udisali taj zatrovani vazduh. Stanovnici, kancelarijski radnici, građevinski radnici koji su uklanjali ostatke, i učenici i nastavnici, svi su bili izložen istim otrovima.

Kod više od dve desetine bivših učenika i nastavnika Program za zdravstvenu zaštitu STC-a potvrdio da je da imaju rak koji je povezan sa 9. septembrom. Devojke od 28 godina ne bi trebalo da imaju rak dojke, a 30-godišnji muškarci ne bi trebalo da imaju rak mokraćne bešike, a to je upravo ono što se događa.Osim njih desetine bivših nastojnika, administratora i drugog školskog osoblja takođe se razbolelo.

Oni su verovali EPA-i i vratili se u školu. Samo prošle godine je 168 onih koji su bili na mestu nesreće umrlo je zbog oboljenja povezanih sa izloženošću u STC-u. Kod više od 1.700 vatrogasaca FDNY-a je dijagnostikovan rak povezan sa STC-om. Ovo je možda samo vrh ledenog brega.

Tu je bilo oko 400.000 učenika, nastavnika, stanovnika, kancelarijskih radnika, volontera i osoba koje su došle da pomognu na mestu nesreće tog 11. septembra, a tokom osam meseci posle napada, vazduh je još bio prepun kancerogenih materijala.

Nažalost, samo 80.000 njih je regristrovano u Programu zdravstvene zaštite STC-a, koji pruža besplatne godišne medicinske preglede i zdravstvenu zaštitu onima kojima je podvrđena bolest povezana sa 9/11. Ako ovi pregledi otkriju rak ili druge bolesti, preživeli imaju pravo na kompenzaciju i dugotrajnu zdravstvenu zaštitu. Nažalost mnogi još nisu ni svesni da su u opasnosti.

Izvor: Kurir. rs/thehill.com

Pogledajte još