INmusic festival #13 "ubija"! Stižu "The Kills"!

"The Kills" su 2001. godine osnovali Alison Mosshart (SAD) i Jamie Hince (UK). Alison možda znate sa hit singla Placeba, "Meds", ali je jednako ubedljiva i u svim ostalim segmentima karijere. Nakon godina provedenih na čelu floridskog punk benda "Discount", Mosshart na turneji slučajno upoznaje Hincea s kojim započinje muzičku korespondenciju i stvara prve planove za formiranje novog benda.

Nakon raspada "Discounta" u 2000. godini, Mosshart se seli u London i počinje nastupati s Hinceom pod umetničkim imenima "VV" i "Hotel". Uskoro "VV" i "Hotel" postaju "The Kills", a njihove prve pesme, dominantno lo-fi zvuka i nastale uz pomoć ritam mašine, u 2013. izlaze u sklopu debi albuma "Keep On Your Mean Side". Usledili su "No Wow" (2005.), "Midnight Boom" (2008.), "Blood Pressures" (2011.) i "Ash & Ice" (2016.).

"The Kills" kao svoje glavne uticaje navode PJ Harvey, "The Velvet Underground", "Fugazi", "The Clas"h, "Nirvanu", "Pixiese" i sl., no u javnosti su ih u početku najučestalije upoređivali sa suvremenicima, "The White Stripes". Usporedba nije bila ni potpuno promašena, obzirom da je Alison Mosshart 2009. godine s Jackom Whiteom, Dean Fertitom ("QOTSA") i Jack Lawrenceom ("The Raconteurs") osnovala supergrupu "The Dead Weather".

"The Kills" su u proteklih petnaest godina osvajali publiku i kritiku minimalističkim i istovremeno intenzivnim nastupima uživo, varirajući u žanrovima i stilovima od lo-fija, garage-rocka i post-rocka pa do njima specifičnog punk-blusea. Nezaustavljivo harizmatični "The Kills" prvi su ovogodišnji headlineri OTP World Stagea i garantovana rock poslastica za mnogobrojne fanove. Ako niste sigurni koje pesme slušati da biste dobili dojam šta su "The Kills", preporučujemo "Last Day of Magic", "The Tape Song" i "Cheap and Cheerful".

"The Kills" se na INmusic festivalu #13 pridružuju velikim "Queens Of The Stone Age", "Nick Cave & The Bad Seeds", David Byrnu, "Skunk Anansie", Frank Carter & The Rattlesnakes i mnogim drugima. INmusic festival #13 održaće se na već dobro poznatoj lokaciji zagrebačkih jarunskih ostrva od 25. do 27. juna 2018. godine uz podršku OTP banke Hrvatska koja i u 2018. godini omogućava beskontaktno plaćanje na festivalu.

Autor: Žikica Milošević
Foto: Promo

Pogledajte još