UNICEF Teleton: 6,5 miliona dinara prikupljeno za bolji život dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom

Tokom Teletona, ostavareno je 5.199 telefonskih poziva, a 1.579 građana se prijavilo na redovne mesečene donacije UNICEF-u putem SMS-a.

Predrag Danilović, Dejan Tomašević, Mirjana Karanović, Tijana Bogdanović, Filip Krajinović, Marko Kešelj, Dušan Borković, Ivica Kralj, Nataša Kovačević, Danica Maksimović, Voja Brajović, Željko Samardžić, Brankica Sebastijanović, Sara Jovanović, Marija Žeželj, naši trofejni paraolimpijci, finalisti emisije „Tvoje lice zvuči poznato“ i brojne druge ličnosti iz javnog života Srbije razgovarali su sa gledaocima koji su se tokom dva sata programa javljali, čime su zajedno dali doprinos za stvaranje boljih mogućnosti za decu sa smetnjama u razvoju.

Sredstvima koja su prikupljena na Teletonu „Pozovi pomozi“ koji su organizovali UNICEF i TV PRVA, pomoći će se opštinama u kojima postoje dnevni boravci za decu sa smetnjama u razvoju, nabavkom sportsko-rekereativne opreme i unapređenjem stručnih kapaciteta zaposlenih koji se staraju o ovoj deci.

Organizovaće se sportske manifestacije i redovne aktivnosti koje će doprineti da deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom mogu da pokažu svoje mogućnosti i veštine, i da kroz interakciju sa drugom decom sklapaju prijateljstva i postanu ravnopravni članovi društva.

Prema poslednjim saznanjima UNICEF-a u Srbiji 45% roditelja dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom navodi da su oni ili njihova deca doživeli neku vrstu vređanja, u 24% porodica jedan od roditelja je morao da odustane od posla da bi brinuo o detetu, nasilje je doživelo između 25% i 47% dece sa smetnjama i invaliditetom, a čak 16 odsto građana i građanki i 18 odsto učenica i učenika smatra da je diskriminacija prema nekim grupama prihvatljiva.

Kompanije Telenor i Telenor banka su UNICEF-u dali direktne donacije u vrednosti od po milion dinara za podršku programu „Sport za sve“.

VODAVODA kompanija je čekom od 2,750.000 dinara obezbedila podršku programu „Razvoj u ranom detinjstvu“.

Tehničku podršku za realizaciju Teletona obezbedile su kompanije Algotech, Telekom Srbija, Telenor, VIP Mobile, SBB, ITH Media i Orion telekom.

Pogledajte još