TUGA: Preminuo dečak iz Niša zaražen malim boginjama, drugom se bore za život

Sumnja se da su zbog komplikacija usled zaraze morbilama deca dobila upalu pluća, što je za malog Vuka bilo kobno, dok Jakov pokazuje blage znake oporavka, pišu "Novosti".

Obojica dvogodišnjaka imala su urođene bolesti i o njima su "Novosti" nedavno pisale, kao o deci koju su napustili roditelji i o kojoj predano brinu lekari i medicinske sestre Dečje klinike.

Malog Vuka povremeno je posećivala baka koja je bila voljna i da ga usvoji, ali su je u tome sprečili njegovi roditelji. Čekao je da se za njega nađe hraniteljska porodica.

- Vuk je od sestara i lekara naše klinike dobio svu ljubav koju može dobiti u ovakvim uslovima. Posebno je o njemu brinula sestra Ljilja, kojoj je posebno teško pao njegov odlazak - kaže dr Dejan Milojević, načelnik Intenzivne nege.

Vuk je rođen sa teškom hromozomopatijom uz anomalije na organima i kašnjenjem u razvoju.

- I najmanja infekcija bila bi kobna po njega jer mu je imuni sistem bio preslab. Ne možemo sa sigurnošću tvrditi da je umro zbog komplikacija nastalih usled morbila, jer se kod njega nije javio osip, već samo visoka temperatura i zastoj u disanju.

Kod Jakova smo klinički potvrdili morbile, ali čekamo i biohemijske rezultate sa Instituta za infektivne bolesti - kaže dr Milojević.

- Jakov je na aparatima za disanje i u veoma je kritičnom stanju. Počeo je da pokazuje znake oporavka ali je još rano za prognozu. Dr Milojević sa još jednom medicinskom sestrom danonoćno prati stanje ovog deteta. Trenutno nema pristup kod drugih pacijenata da bi se sprečilo eventualno širenje morbila.

Još dvoje dece, koja su zbrinuta na ovoj klinici, pokazuju simptome oboljenja od morbila, i ona su u karantinu, dok je dvoje pušteno na kućno lečenje.

Posebna odeljenja

- Imamo dvadesetoro dece koja se leče od leukemije i bilo bi pogubno kada bismo ih izložili bilo kakvoj opasnosti od zaraze morbilama - kaže dr Milojević.

- Deca za koju se sumnja da imaju morbile primaju se u posebno odeljenje na ulazu u Dečiju kliniku. Oni koji nemaju komplikacije vraćaju se na kućno lečenje. Starije od 14 godina upućuju u Infektivnu kliniku na lečenje - kaže doktor.

Dr Milojević ističe da su preduzete sve mere zaštite za sprečavanje intrahospitalne infekcije.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još