Otvoreno "Božićno seoce kod Hrama": Danas grupa „Nektarija“, hor „Hadži Ruvim“ i dve pozorišne predstave

U svom obraćanju prisutnima, Njegova Svetost poželeo je građanima srećne i blagoslovene pretpraznične dane i rekao da je to prilika da se duhovno i moralno pripreme za Božić.

"Crkva voli svu decu, voli ljude i raduje se svakom detetu, rođenom i nerođenom, koje će nastaviti našu tradiciju, veliku kulturu hrišćanstva i svetosavlja. Neka vas Gospod vodi kao što je vodio i pretke naše koji su nam ostavili veliku istoriju i kulturu i bogato duhovno nasleđe", rekao je patrijarh.

Generalni sekretar Predsedništva Srbije Nikola Selaković zahvalio je patrijarhu jer "vodeći SPC ne zaboravlja ono što je budućnost i voli decu". On je rekao da je manifestacija „Božićno seoce kod Hrama” jedna od divnih, novih stvari kojom je Beograd oplemenjen u prethodne četiri godine.

Umiven, osvežen, grad koji se ubrzano modernizuje, grad koji posećuje sve više stranih turista, ali i grad u kome se ljudi koji u njemu žive osećaju bolje, prijatnije, lagodnije i u kome mogu ne samo da se kao u nekim teškim vremenima jedni drugima jadaju već i da proslave divne praznike koji nam slede i da se ponose nečim što Beograd ima”, istakao je on.

Uz blagoslov Njegove Svetosti, manifestacija „Božićno seoce kod Hrama“ je svečano otvorena, a na platou je nastupio Reprezentativni orkestar garde Vojske Srbije.

Pre zvaničnog programa na platou ispred Hrama, Njegova Svetost je podelio božićne paketiće deci iz mnogodetnih porodica, porodica korisnika crkvenih kuhinja i domova za nezbrinutu decu, u Kripti Hrama Svetog Save, u organizaciji Verskog Dobrotvornog Starateljstva i Svetosavskog Zvonceta.

Muzički program nastavljen je nastupom najmlađih na Raspevanoj božićnoj jelki. Prisutne je oduževio program koji je izveo dečiji crkveni hor „Rastko“.

Do kraja večeri, na prepunom platou ispred Hrama, sugrađani i gosti našeg grada uživali su u tradicionalnoj muzici Srbije i Balkana, u izvođenju muzičara i instrumentaliste Slobodana Trkulje i etno grupe „Trag“.

Manifestacija „Božićno seoce kod Hrama“ nastavlja sa program danas od 17 časova kada će na platou ispred Hrama nastupiti grupa „Nektarija“. Od 18 časova očekuje nas nastup hora „Hadži Ruvim“, u 19 časova predstava „Jazavac pred sudom“ u Kripti Hrama, а od 20 časova dečija predstava pozorišta „Teatar na točkovima“ na bini.

„Božićno seoce kod Hrama“ po prvi put se održava na platou ispred Hrama Svetog Save od 4. do 28. januara 2018. godine.

Svakog dana, posetioci će uživati u nastupima dečijih i crkvenih horova na jedinstvenoj konstrukciji – božićnoj jelki, imaće priliku da se provozaju fijakerom oko samog Hrama, u drvenim kućicama pronađu različite poklone, rukotvorine, suvenire, ukrase, tradicionalne specijalitete i prisustvuju mnogim drugim aktivnostima.

Pored muzičkog programa, posetioci će imati priliku i da pogledaju različite pozorišne predstave, izložbe i filmove.

Paljenje Badnjaka biće održano 6. januara 2018. godine u 16 časova ispred Male crkve. Na sam dan Božića, 7. januara 2018. godine, prvi put će lomljenje česnice biti održano na platou ispred Hrama Svetog Save, u organizaciji Unije pekara, sa početkom u 12 časova.

Doček Pravoslavne Nove godine biće obeleženo muzičkim programom i vatrometom.

Tokom manifestacije „Božićno seoce kod Hrama“, na platou ispred Hrama Svetog Save nastupiće veliki broj muzičkih izvođača među kojima su: Slobodan Trkulja (Balkanopolis), Sergej Ćetković, Aleksandra Radović, Jelena Tomašević, Lena Kovačević, Dušan Svilar, Neverne bebe, Bistrik, bend 357, hor „Jedinstvo“ iz Kotora, hor „Mokranjac, dirigent Heraldo Estrada i mnogi drugi.

Više informacija o manifestaciji i programu možete pronaći na zvaničnom sajtu www.bozickodhrama.rs i Fejsbuk stranici – Božićno seoce kod Hrama.

Manifestaciju „Božićno seoce kod Hrama“ u saradnji sa Hramom Svetog Save i pod pokroviteljstvom Grada Beograda i Gradske opštine Vračar, organizuju kompanije „Color Media Communications“ i „Ninamedia“.

Prijatelji manifestacije su: Lukoil, CEBEF, Erste banka, Raiffeisen banka, Next, PDM Agro Fruit, Heineken Srbija, Generali osiguranje, Swisslion Takovo, Harmonija ketering, Dexy Co Kids, Omladinsko pozorište Dadov.

Pogledajte još