ŠOK: Srbija u samom vrhu liste po maloletničkim trudnoćama

Srbija je na vrhu liste evropskih zemalja po broju maloletničkih trudnoća, sa stopom od 22 trudnoće na 1.000 žena starosti od 15 do 19 godina, pokazuju podaci Populacionog fonda Ujedinjenih nacija. Ispred nas su samo Bugarska, Rumunija, Ukrajina, Moldavija, Belorusija i Rusija.

Samo u "Narodnom frontu" svake godine u proseku bude više od 2.200 maloletničkih trudnoća, od kojih svaka četvrta majka ima manje od 15 godina.

U novosadskoj "Betaniji" poslednjih godina od ukupno 6.600 žena, koliko se godišnje porodi, njih između 150 i 180 je mlađe od 18 godina. Statistika je još crnja ako se dodaju istraživanja "Narodnog fronta" koja govore da se u Srbiji godišnje obavi oko 150.000 abortusa, od čega je čak 16.000 maloletničkih abortusa. Gotovo da nema doktora na klinikama za ginekologiju i akušerstvo koji nije porodio maloletnu trudnicu.

- Jedna devojčica u Novom Sadu imala je dva carska reza do svoje 16. godine, što je strašno, a moj kolega iz Beograda porodio je devojčicu koja je imala svega 10 godina. Sem što je poražavajuće, to je rizično jer maloletničke trudnoće mogu da budu komplikovane zbog nezrelosti organizma, ali i zbog psihe. U okruženju gde trudnoća nije bila željena ni planirana takvo stanje se najčešće teško podnosi, mali broj devojčica se uspešno prilagodi novonastaloj situaciji, dok mnoge često ostavljaju bebe - kaže dr Milena Lazarević, ginekolog iz Novog Sada.

Iz nevladinih organizacija koje se bave seksualnom edukacijom, ali i ugroženim grupama, kažu da često na njihova vrata zakucaju starija deca ulice ili mlade seksualne radnice i donose svoje bebe sa kojima ne znaju šta će. Neke od njih bile su mlađe i od 13 godina.

Kako kažu u "Jazasu", takve majke često ostavljaju decu jer su prinuđene da se dalje bave pružanjem seksualnih usluga, a najčešće trpe ozbiljne psihičke posledice zbog svega. Istraživanja pokazuju da je gotovo dve trećine adolescenata u Srbiji seksualno aktivno, a tek svaki treći koristi zaštitu, dok svaka dvadeseta devojka, ili u proseku po jedna u svakom razredu, zatrudni u toku jedne školske godine. Najveći problem sa maloletničkim trudnoćama imaju Braničevski, Toplički i Jablanički okrug.

Prema podacima Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić", svaka četvrta devojka u Srbiji u seksualne odnose stupa pre 16. godine, pa veliki broj maloletničkih trudnoća onda ne čudi. Istraživanja tog Instituta pokazala su da je svaka 20. devojka uzrasta od 15 do 19 godina već imala prekid trudnoće. Zato stručnjaci smatraju da je edukacija ključna.

- Seksualno obrazovanje mora da se uvede u osnovne škole. Deca o seksu saznaju od vršnjaka, medija i s interneta, a to je opasno. Seks je u našem patrijarhalnom društvu još tabu tema i skoro polovina roditelja ne razgovara sa svojom decom o tome, a ista situacija je i u školama. Nije normalno da nam deca rađaju decu - rekla je dr Lazarević.

Jedna od dve devojčice koja se porodila sa samo 13 godina, dete je dobila sa mužem koji ima 15 godina. Ova maloletnička trudnoća nije bila sakrivena od roditelja devojčice jer je majka redovno posećivala trudnicu dok je ona bila u bolnici.

Izvor: Kurir
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još