150 LJUDI NEDELJNO U SRBIJI OBOLI OD MORBILA: U poslednjih 15 dana broj zaraženih rapidno raste!

Samo još 13 osoba je potrebno da oboli da bi broj zaraženih malim boginjama u Srbiji zaokružio celu hiljadu, a sudeći po tempu obolevanja, to se može očekivati već u ponedeljak u najnovijem izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Najnoviji, odnosno, izveštaj od petka, 12. januara 2018. godine, kaže da je u Srbiji trenutno 987 obolelih od malih boginja, dok 126 osoba ima ozbiljne komplikacije u vidu upale pluća.

Ono što zabrinjava jeste da broj obolelih rapidno raste, pogotovo u poslednje dve nedelje, pa se niko ne usuđuje da pretpostavi koliko ćemo imati građana koji su se suočili sa morbilima do kraja marta, do kad stručnjaci procenjuju da će sve ovo trajati.

U poslednje dve nedelje, naime, kako kažu za "Telegraf"u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", dnevno se registruje 20-ak novoobolelih, što znači da na nedeljnom nivou imamo 150 novih pacijenata sa morbilima.

Profesor Branislav Tiodorović, epidemiolog kaže da se na osnovu ovih prijava dolazi do povećanja u procentima od pet dosedam odsto.

- Taj procenat nije veliki ali jeste sigurno i veći jer ima dosta onih koji nemaju karakterističnu kliničku sliku za male boginje - primećuje prof. dr Tiodorović.

On dodaje i da je sada porast obolevanja na Kosovu gde je prvo buknula epidemija od jedan do dva odsto:

- Po svakoj logici tamo bi trebalo da bude veće povećanje u procentima ali moram da kažem da su oni preduzeli mere koje su bile udarne u prvih 15 dana i uspeli da vakcinišu decu koja nisu bila vakcinisana, a pridržavali su se i ostalih protivepidijemijskih mera tako da deca koja nisu bila zdrava i vakcinisana nisu išla u obdanište i škole.

Profesor Tiodorović kaže da je protiv bilo kakve panike, ali napominje da će biti još obolelih pogotovo u Nišu i Beogradu gde je obuhvat vakcinacijom MMR-om najlošiji. To se, kako kaže, ne može reći za Vojvodinu i istok zemlje.

- Obuhvat vakcinacijom je najlošiji u južnom delu Srbije odnosno to su Niš i Beograd. Kada se pogledaju ta dva grada oni nose polovinu cele Srbije, i oni su i dalje najugroženiji pa tu treba očekivati da broj obolelih i dalje raste. Sa druge strane, najažurnija u vakcinisanju je kao i uvek bila Vojvodina, a u ovom slučaju se dobro pokazala i istočna Srbija. Međutim, mi sad imamo jednu situaciju na koju smo ukazivali, a to je da imamo sve više nevakcinisanih ili nepotpuno vakcinisanih među populacijom iznad 30 godina - upozorava on.

Prema podacima koje smo dobili od Instituta "Batut" u problemu je i Novi Pazar, u kojem je najniži obuhvat vakcinacijom (ispod 80 odsto), pa ga "juri" Niš.

- Na teritoriji Beograda i u Pčinjskom okrugu obuhvat MMR vakcinom je nešto ispod 90 odsto. Kada poredimo utrošak MMR vakcine u mesecima nakon registrovane epidemije, on je 2 do 2,5 puta veći nego u periodu koji je prethodio epidemiji - kažu za "Telegraf" u "Batutu" i dodaju da je obuhvat vakcinisane dece predškolskog i školskoh uzrasta MMR vakcinom u celoj Srbiji 91 odsto što je malo jer je potrebno da bude iznad 95.

Inače, kada je reč o Kosovu, prvi izveštaji posle božićnih praznika kažu da to više nije teritorija sa najviše zaraženih. Tu ulogu je, prema zvaničnim izveštajima koji se dostavljaju "Batutu", posle Božića preuzeo Beograd koji po poslednjim informacijama ima za 38 više obolelih u odnosu na KiM. Trenutno, naime, na KiM ima 281 zaražena osoba, a u Beogradu 319.

Izvor: Telegraf
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još