Srbija na vreme povukla mleko opasno po bebe

Naglasio je da više ne treba praviti selekciju, već iz predostrožnosti povući iz prodaje sve proizvode ove firme.

Među zemljama u kojima je distribuirano mleko ovog francuskog proizvođača nalazi se i Srbija, ali su sporne serije povučene odmah po otkrivanju afere.

Preduzeće "Amikus SRB", koje je distributer "Laktaklisovih" prozvoda u Srbiji, 11. decembra je saopštilo da iz predostrožnosti povlači iz prometa sa srpskog tržišta dijetetski proizvod "Celia Expert 2", serije 17COO12838. Tada je Vlada Francuske naložila "Laktalisu" povlačenje 7.000 tona hrane za bebe i zabranu izvoza u 15 država. Na spisku je bila i Srbija. Odluka je tada doneta iz preventivnih razloga nakon što je u svetu prijavljen slučaj 20 beba zaraženih salmonelom od tog mleka. Tragovi salmonele pronađeni su na pločicama postrojenja u kojima se proizvodi mleko u prahu.

Posle mesec dana klupko se odmotalo, a kompanija je rešila da sa rafova, bez selekcije, povuče svih 12 miliona pakovanja.

Neki od roditelja obolele dece već su reagovali na izjavu čelnika "Laktalisa". Oni poručuju da ih ne zanima novac od obeštećenja. Za roditelje je najvažnije utvrđivanje odgovornosti i kažnjavanje krivaca.

- Najveća briga čelnika kompanije su eventualne posledice po zdravlje koje mogu imati bebe mlađe od šest meseci. To je za nas, to je za mene, najveća briga - rekao je juče Emanuel Benije.

Skandal sa mlekom zaraženim salmonelom obavijen je mnogim nejasnoćama i sumnjama. Sve je započelo u septembru kada se u Francuskoj razbolelo 20 beba. Internom kontrolom prisustvo salmonele je bilo utvrđeno još u avgustu, ali vlasti nisu bile upoznate s tim. U novembru su ponovljeni nalazi pokazali iste rezultate, a tek kada je nacionalna Agencija za javno zdravlje početkom decembra utvrdila postojanje rizika od zaraze, počelo je povlačenje prvih pakovanja iz rafova.

Firma se branila time da je salmonela pronađena u proizvodnom okruženju, a ne u samim proizvodima. U međuvremenu, fabrika u mestu Kraon je zatvorena zbog detaljne dekontaminacije, ali su pakovanja sa sumnjivim mlekom, i pored obaveze uklanjanja, ponegde mogla da se pronađu u supermarketima u Francuskoj i početkom ove godine.

Do sada je u Francuskoj bilo zaraženo 35 beba, od kojih je 18 bilo na bolničkom lečenju. Jedan slučaj registrovan je i u Španiji, dok se sumnja na još jedan u Grčkoj.

Emanuel Benije je obećao da će njegova firma obeštetiti sve one koje je pogodio ovaj sanitarni skandal.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još