PREDLOŽIO I DATUME! Igor Mirović: Vojvodina treba da dobije svoj dan

Mirović je, prilikom obilaska radova u Muzeju prisajedinjenja u Novom Sadu, kazao da predstavnici Pokrajinske vlade smatraju da je Vojvodina zaslužila da ima svoj dan, iako ga u ovom trenutku, formalno nema.

- Narednih nedelja ću pokrenuti konsultacije sa predstavnicima naučne i stručne javnosti i poslaničkih grupa u skupštini sa ciljem da Vojvodina dobije svoj dan kroz formalnu odluku koja bi, jedan dan definisala kao dan Vojvodine, a druge bitne dane za istoriju pokrajine definisala kao dane koje ćemo obeležavati - kazao je Mirović.

Prvi čovek pokrajinske administracije naveo je da se u prvim konsultacijama kao datum za Dan Vojvodine pojavljuje 25. novembar, dan prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbije, ali da će biti i drugih datuma koje treba obeležavati.

Mirović je dodao da se drugi dani koje treba obeležavati odnose na dane kada je u Sremskim Karlovcima održana Majska skupština, dane tokom jeseni 1790. kada je održan Temišvarski sabor, Blagoveštanski sabor, Međunarodni dan ljudskih prava koji je važan za savremeni kontekst Vojvodine, kao i još nekoliko drugih datuma.

Izvor: Tanjug
Foto: CMC Arhiva

Pogledajte još