OZBILJNI POREMEĆAJI: Pet jasnih znakova da vam nedostaje vitamin B12

Vitamin B12 (cijanokobalamin) je vitamin grupe B koji je neophodan za zdravo funkcionisanje nervnog sistema, za pravilno formulisanje krvnih zrnaca i bolju proizvodnju energije, bolji rad metabolizma i duži životni vek ćelija.

Ako ste se prebacili na vegansku ishranu ili znatno smanjili unos namirnica životinjskog porekla, bilo bi dobro da prepoznate znakove koji ukazuju na mogući nedostatak vitamina B12.

1. Slabost i umor

Kada nivo B12 postane prenizak, telo ne može da proizvede crvena krvna zrnca, neophodna za prenošenje kiseonika kroz telo, a rezultat toga je klasična anemija.

Problem je što takva vrsta umora predstavlja simptom koji lako može da se pripiše drugim uzrocima, poput stresa i nedostatka sna. Ako se umor pogoršava, a ne možete da odredite očigledan uzrok, posetite lekara, koji će na osnovu vaše krvne slike saznati da li je u pitanju nedostatak ovog vitamina ili je reč o običnom umoru.

2. Trnci u rukama i nogama

Naši nervi obloženi su masnom belom supstancom, poznatom kao mijelin. Mijelin ne samo da izoluje i štiti nerve, već ubrzava nervne impulse, što omogućava bolji osećaj u rukama i nogama. Za proizvodnju mijelina neophodan je upravo vitamin B12, a ako ga u organizmu nema dovoljno, mijelin počinje da se razgrađuje, pa impulsi više ne mogu da putuju toliko brzo, što uzrokuje i trnce u rukama i nogama. To je jasan znak da odete na kontrolu.

3. Slabija ravnoteža

Razgradnja mijelina takođe može da utiče na vašu propriocepciju, koja je ključna za vašu ravnotežu. Ako primetite da odjednom gubite ravnotežu ili se malo teže orijentišete u prostoru, bilo bi dobro da posetite lekara i odradite analizu krvi.

4. Zbunjenost i zaboravnost

Pošto je mijelin važan za kvalitetno prenošenje impulsa duž celog tela, nedostatak vitamina B12 uzrokuje i slabiji rad mozga, odnosno zaboravnost i zbunjenost. Naravno, to se ne odnosi na povremenu zaboravnost, ali ako ustanovite da sve više zaboravljate i da se u sve većem broju situacija zaista osećate izgubljeno, hitno proverite nivo ovog vitamina. Ako to ne uradite, simptomi nedostatka vitamina B12 mogu da dovedu do prave demencije u roku od samo godinu dana.

5. Depresija

Još jedan očigledan znak da vam nedostaje vitamin B12 jeste depresija. Ako ste u poslednje vreme depresivniji nego inače, iako nemate baš nikakvog razloga za to, proverite krvnu sliku kako biste u potpunosti bili sigurni da li je ovaj problem uzrok depresije. Možda bi samo trebalo da pojačate konzumaciju namirnica bogatih ovim vitaminom, a to su mleko i mlečni proizvodi, piletina, govedina (naročito bubrezi i jetra), jaja, tunjevina, losos i kvasac.

Izvor: Radiosarajevo.ba
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još