TITULA SE VRAĆA U SRBIJU: EXIT je zvanično najbolji evropski festival!

EXIT je pobedio u glavnoj kategoriji u konkurenciji sa vrtoglavih 350 festivala iz više od 35 zemalja, uz preko milion glasova publike i mišljenje stručnog žirija sastavljenog od najeminentnijih ljudi svetske muzičke industrije. Exitovi festivali bili su u finalu u čak šest kategorija, a sam EXIT u rekordne tri kategorije, uključujući i osvojenu glavnu nagradu za najbolji veliki evropski festival, te najboljeg festivalskog organizatora u Evropi i nagradu "Take a Stand" za društveni aktivizam!

Osnivač EXIT festivala Dušan Kovačević ovom prilikom izjavio je:

- Zaista je neverovatan uspeh nakon samo četiri godine ponovo osvojiti najvažniju festivalsku nagradu na svetu! I to u najtežoj kategoriji, gde su najveći evropski i svetski festivali sa budžetima i preko deset puta većim od našeg. Osećaj je neopisiv, izuzetno smo ponosni što smo najveće priznanje vratili u naš Novi Sad, evropsku prestonicu kulture, u našu Srbiju, u naš region! Upravo Balkanu ovom prilikom posvećujemo ovu nagradu sa željom da Exitovih pet festivala u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni, Crnoj Gori i Rumuniji doprinesu da se našim regionom šire poruke ljubavi i prijateljstva i da "Tiha balkanska većina" prevlada i osigura trajni mir i sigurnost na ovim prostorima. Izuzetna je godina iza nas, a u ovoj pred nama su još veći planovi koje će sad biti puno lakše pretvoriti u stvarnost!

EXIT je u konkurenciji za glavnu nagradu bio sa drugim evropskim festivalskim gigantima, kao što su Tomorrowland, Sziget Festival, Lowlands, Wacken Open Air i mnogi drugi. Ovo je druga po redu šampionska titula koju je EXIT osvojio na Evropskim festivalskim nagradama još od njihovog ustanovljenja 2010. godine, a svake godine je u najužem izboru za najbolji evropski festival. EXIT je prethodno osvojio nagradu za najbolji veliki evropski festival za 2013. godinu, dok je 2007. godine izglasan za najbolji evropski festival van Velike Britanije od strane Britanskih festivalskih nagrada. Zanimljivo je da je sinoć trijumfovao i miljenik publike ovogodišnjeg Exit festivala Rag'n'Bone Man koji je proglašen za najbolju novu zvezdu u Evropi! Pobednike bira publika iz cele Evrope, zajedno sa stručnim žirijem, koji čine istaknuti pojedinci iz sveta festivalske industrije, a lista dobitnika nalazi se na zvaničnom sajtu.

EXIT tim ove godine predstavlja najveći festivalski poduhvat do sada, pod nazivom EXIT Freedom 2018, koji čine čak pet festivala u pet zemalja. Predvodi ih zvanično najbolji evropski festival EXIT, a prvi na redu je Festival 84 na olimpijskoj Jahorini. Slede Sea Star u Umagu i Revolution u Temišvaru kao uvertira za najveće okupljanje na mestu koje čuva titulu, Petrovaradinskoj tvrđavi, dok je za samu završnicu leta rezervisan Sea Dance, koji je nagradu za najbolji festival do 40.000 posetilaca dnevno osvojio pre tri godine. Pored Exita, finalisti u svojim kategorijama bili su još i Sea Dance, i Sea Star i Revolution.

Foto: Promo

Pogledajte još