NOVA VAVILONSKA KULA: Gradi se najviša zgrada na svetu, imaće čak 252 sprata!

Saudijski princ Al-Valid bin Talal i direktor grupacije Bin Laden Group Bakr Bin Laden, koji su bili glavni investitori, nalaze se u centru koruptivnog skandala i suočavaju se s nizom optužbi.

Ipak, Džeda Ekonomik potvrdio je da će toranj visok jedan kilometar biti završen do 2020. godine, kao što je i najavljeno.

Iako je okružen pustinjom, ovaj toranj biće centar saudijskog grada u kojem će se nalaziti savremena infrastruktura, tržni i poslovni centri, sadržaji za odmor, turistička mesta i stambeni objekti.

Toranj će biti izgrađen na prostoru od 243.866 kvadratnih metara, imaće 252 sprata, i najviši opservacijski centar. U okviru kompleksa nalaziće se hotel "For sizns", kao i 97 povezanih apartmana, od kojih je sedam dupleksa.

Svi gosti i stanari će do poslednjeg sprata moći da stignu liftom za 66,5 sekundi. Ova građevina biće viša od Burž Kalife u Dubaiju, čija visina iznosi 828 metara.

Posao izgradnje poveren je kompaniji Al-Fozan dženeral kontrakting, a radovi bi trebalo da budu završeni u roku od 12 meseci.

Za izgradnju tornja biće potrebno oko 500.000 kubnih metara betona i skoro 80.000 tona gvožđa. Temelji zgrade biće duboki više od 60 metara.

Izvor: Kurir.rs/Klix.ba

Pogledajte još