SKANDALOZNA IZJAVA AMERIČKOG PROFESORA: Ubistvo Olivera Ivanovića je možda baš ono što je Kosovu bilo potrebno

U tekstu objavljenom na sajtu američkog časopisa u rubrici posvećenoj ličnim stavovima i pogledima, Džozef navodi da su na Olivera Ivanovića, kojeg naziva dugogodišnjim liderom srpske zajednice na Kosovu, atentat izvršile "najverovatnije moćni kriminalni elementi", koji, kaže, bujaju "na severu, gde vlada bezakonje".

Ta tragedija bi, smatra američki analitičar, "mogla da bude podsticaj za trajni mir na Kosovu".

On navodi da Beograd tvrdoglavo i dalje gaji iluziju da može da odvoji sever od "svoje bivše, otcepljene pokrajine".

Srbija i region su, po njegovom mišljenju, taoci te iluzije, koja, istovremeno, otvara vrata Rusiji da odvlači Srbiju od napora na približavanju Evropskoj uniji.

- I ta iluzija o Kosovu dovela je do ubistva Ivanovića - kaže Džozef, i, nakon podsećanja na genezu kosovskog problema počev od 1999. godine, navodi da Beograd insistira na zajednici srpskih opština, dok Albanci strahuju da je to samo način da se sever Kosova odvoji.

Kosovski Albanci su, zaključuje Džozef, "partneri" Srbiji u istoj toj iluziji.

- Albanske stranke, odbijajući da razmotre to da su Albanci mogli da počine zločine nad Srbima, nastavljaju da se suprotstavljaju novoustanovljenom specijalnom sudu za ratne zločine. Uz to, najbrojnija stranka u kosovskom parlamentu Samoopredeljenje glasno zastupa uniju s Albanijom - navodi Džozef.

On istovremeno upozorava da bi eventualna podela Kosova automatski podstakla secesionističke pretenzije Srba i Hrvata u Bosni i Hercgovini.

- Ubistvo Ivanovića je prilika da se konačno razbije ta zavodljiva, ali opasna iluzija o odvajanju teritorije - ocenjuje Džozef.

On, međutim, misli da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači, neće moći sami da postignu kompromis.

- Niti će to moći Evropska unija, kojoj Albanci ne veruju, a Srbi je ne cene - ocenjuje vašingtonski profesor i tvrdi da "samo SAD imaju moć da okupe Brisel, Beograd i Prištinu oko sporazuma koji omogućava da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije, a da se istovremeno dozvoli Srbiji da napreduje ka ulasku u EU".

Vašington ne može više da priušti sebi da kosovsko pitanje daje Evropljanima kao "podugovaračima", imajući u vidu "rusku pretnju".

Izvor: Novosti
Foto: Al Jazeera Balkans – YouTube/PrintScreen

Pogledajte još