GODIŠNJICA ROĐENJA VELIKOG UMETNIKA: Dokumentarni film "Sava Šumanović" u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Uz mnoštvo prikazanih radova i prateće arhivske sekvence, dokumentarni film pruža slikovitu priču o životu i fazama u razvoju umetničkog opusa jednog od najpoznatijih predstavnika nacionalne moderne umetnosti XX veka.

Po svom sadržaju emisija se nadovezuje na stalnu postavku Spomen-zbirke u okviru koje je pored Doručka na travi, izloženo još osam dela ovog umetnika iz kolekcije Pavla Beljanskog, koja predstavljaju svojevrstan pregled njegovog stvaralaštva: Jabuke i grožđe, Naga žena sa šalom (1927), Voćnjak (1928), Naga žena, Jesen (1929), kao i Kuća u sokaku, Zima u Sremu (1933) i Šid pod snegom (1935).

Na umetnost Save Šumanovića (Vinkovci, 22. januar 1896 – Sremska Mitrovica, 30. avgust 1942), uticali su period školovanja i život u Zemunu, Zagrebu, Parizu i Šidu, formirajući njegov prepoznatljiv slikarski senzibilitet. Pokazujući velike afinitete za umetnost Pola Sezana i Vinsenta Van Goga, Šumanović nakon časova kod Andre Lota u Parizu, gradi lični izraz u pravcu sinteze kubističkih i konstruktivističkih načela i elemenata ekspresionizma. Jedan je od osnivača grupe „Oblik”.

Tokom drugog boravka u Parizu bio je veoma zapažen na izložbama Jesenjeg salona i Salona nezavisnih, a na Jesenjem salonu 1927. godine bio je izložen i Doručak na travi iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Osim u evropskim prestonicama, Parizu, Londonu, Barseloni, Amsterdamu i Briselu, Sava Šumanović, veoma zapaženo je izlagao i u svojoj zemlji, potvrdivši se kao jedan od najznačajnijih slikara nacionalne moderne umetnosti između dva Svetska rata.

Režija i scenario: Žika Mitrović; produkcija: „Centarfilm Beograd“; trajanje 60 min.

Projekcija počinje u 19 časova, a ulaz je slobodan.

Foto: Promo

Pogledajte još