BEZ UOBIČAJENIH ZABRANA: V faktor dijeta

Osmu godinu zaredom Daš dijeta je proglašena najboljom. Ipak, svako kome ne odgovara režim ishrane zasnovan na voću, povrću i integralnim žitaricama može da proba manje restriktivnu, V faktor dijetu. Taj režim ishrane osmislila je pre 10 godina nutricionista Tanja Zukerbrot.

Bazira se na kombinovanju proteina i ugljenih hidrata bogatih vlaknima koji imaju malo kalorija, a koji dugo održavaju nivo sitosti. Ova dijeta se od drugih razlikuje po tome što ne zabranjuje unos masti, ugljenih hidrata, pa čak ni alkohola. Dozvoljen je neograničen unos povrća bez skroba bogatog vlaknima, poput spanaća i artičoka. Vlakna pomažu u borbi protiv nadimanja, ali kad povećate unos vlakana, preporuka je da pijete više vode.

Ne izbacujte iz ishrane nijednu grupu namirnica, jer dobro balansirana dijeta uključuje i proteine, i masti, i ugljene hidrate. Ali neke grupe namirnica treba konzumirati umereno, što posebno važi za životinjske i zasićene masti.

S vremena na vreme dozvolite sebi da pojedete slatkiš ili masnu hranu, ali ograničite se na tri zalogaja. Dokazano je da najviše uživamo u prvom i poslednjem zalogaju, dok je sve između toga samo navika.

Ipak, pre bilo kakvog redukovanog režima ishrane treba da se posavetujete sa lekarom, naročito ukoliko imate hroničnih problema.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Freeimages

Pogledajte još