PRVI TENISER, KOJI JE 20 PUTA OSVOJIO GREND SLEM: Rodžer Federer plakao na Australian Openu! (FOTO)

Švajcarac je u svom sedmom finalu stigao do šeste titule na Australijan openu, pobedom nad Marinom Čilićem sa 6:2, 6:7(5), 6:3, 3:6, 6:1.
Federer se izjednačio sa Novakom Đokovićem i Rojom Emersonom sa po šest titula u Melburn parku.
Švajcarac je odbranio titlu iz prošle godine, ovo mu je bilo rekordno sedmo finale AO, a 30. GS u karijeri.

"Dugačak dan, lako je posle meča, ali se pre njega celog dana razmišlja šta će biti, kako će se kretati. Ovo je prava bajka koja se nastavlja za mene i moj tim. Posle sjajne prošle godine ovo je neverovatno", rekao je Federer u suzama, "Hvala Marinu na sjajnom turniru. Čestitke što si postao treći teniser sveta. Nastavi tako, mislim da možeš i više".

Delovalo je da će posle Bedenea, Štrufa, Gaskea, Fučoviča, Berdiha i Čunga savladati i Čilića bez izgubljenog seta, ali se uprkos debaklu u prvom setu Hrvat isprsio i dostojno borbio do poslednjeg poena.

Federer je sjajno servirao, zabeležio 24 as udarca, poentirao na 80% prvih servisa, i na tome gradio svoju igru, dok je Čilić odgovarao agresivnim napadima na bekhend svog rivala, pa je meč završio sa četiri vinera više (45-41).

Međutim, Čilić je znatno više grešio, 24 lopte više je poslao u aut ili mrežu, što ga je u ključnim trenucima odlučujućeg seta i koštalo pobede.

Hrvat je na impresivan način preokrenuo brejk zaostatka u četvrtom setu i stigao do 2-2, a onda je na startu petog ispustio brejk priliku i to je lansirali Federera ka pobedi.

"Za mene je fantastičan dolazak do ovog finala, dve najbolje nedelje u karijeri. Imao sam šansu, izborio se za peti set, ali je Rodžer igrao izuzetan tenis. Težak početak sezone za mene i moj tim, ali možda ćemo biti u prilici da jednom podignemo ovaj trofej. Ovo je samo početak fenomenalne godine. Čestitke Federeru i njegovom timu na još jedan fantastičan početak sezone. Zeverine, Ivane, sve najbolje u 2018. godini", rekao je Čilić.

Utešna nagrada za Čilića, koji je prvi put igrao u finalu AO, je što će od ponedeljka biti treći teniser sveta, iza Federera koji se primakao na korak od i dalje lidera Rafaela Nadala.
VI – Federer 6:1

6:1 Kraj! Federer stavlja tačku na istorijsku titulu na ipresivan način, bez izgubljenog poena!

5:1 To je to! Novi brejk Federera. Čilić se potpuno predao, Švajcarac ga je i konačno slomio, Hrvat pravi četiri greške posle svog servisa koji opet gubi.

4:1 Sada ništa ne može da zaustavi Federera, dominira na svoj servis, novi as, tri greške Čilića i novi korak ka pobedi.

3:1 Kao po pravilu, Federer se povlači nakon stečene prednosti, pa Čilić dolazi do daha i osvaja prvi gem, uz dva as udarca.

3:0 Nije Čilić poklekao zbog ishoda prethodna dva gema gde je umesto 2:0 stigao do 0:2. Napao je odmah Federerov servis, koji uprkos asu nije uspeo da odbije atake Hrvata, pa smo gledali opet gem na "razliku". Ipak, servis vinerom Federer stiče prednost, a onda napada Čilića koji greši.

2:0 Neverovatan brejk Federera koji bi mogao da reši meč. Delovalo je da će Čilić izjednačili, ali sa dve duple servis greške donosi brejk priliku Švajcarcu. Sudija signalizira viner za Čilića, Federer traži čelendž i sudija ispravlja grešku, za 2:0 u korist Švajcarca.

1:0 Bespoštedna borba od prvog poena odlučujućeg seta, Federer je sve češće grešio, posebno iz forhenda, nije mu ostajao dužan ni Čilić, koji ipak stiže do nove brejk prilike. Ne koristi dve uzastopne i propušta svoju šansu, Federer napada njegov forhend i stiže do prvog gema.
IV set – Čilić 6:3

3:6 Pun samopouzdanja Čilić je servirao perfektno u narednom gemu i bez izgubljenog poena stiže do 2-2. Gledaćemo peti set u Melburnu.

3:5 Novi brejk Hrvata! Prethodna dva gema u potpunosti su poremetila do sada skoro perfektnog Federera. Servis mu je postao bezopasan, Čilić dobrim riternom diktira ritam i Švajcarac sa tri greške mu omogućava dve brejk šanse. To daje motiv Federeru koji popravlja servis i spasava obe lopte.

Iako je počeo da servira kao u prethodnom delu meča, stigao i do 20. asa, Federer nije uspeo da slomi Hrvata, koji odličnim forhendom stiže do nove brejk šanse. Federer nije uspeo da uspostavi kontrolu servisom, Čilić ga je napao i sjajnim vinerom preokrenuo rezultat u setu.

3:4 Usledio je važan brejk za obojicu tenisera, posebno za Hrvata, i to se osetilo. Pravi duplu servis grešku, potom šalje i bekhend u aut i Federer stiže do prilike za novi brejk. Hrvat je spasava forhend vinerom, a onda preokrenuo asom i dobio gem.

3:3 Čilić se vratio u igru! Neočekivan brejk Hrvata. Odjednom je stao servis Federeru, nakon dobrih riterna rivala pravi dve greške, a onda i duplu servis. Čilić nije podlegao pritisku, sjajno je odigrao i u narednom poenu, odličnim riternom izborio novu grešku Federera i poravnao rezultat.

3:2 Čilić ostaje u životu nakon što je stigao do najlakšeg gema u četvrtom setu. Federer mu je sa dve greške omogućio da sigurnim servisom, uz as udarac zadrži nadu u povratak u meč.

3:1 Švajcarac ne popušta na svoj servis, perfektnim udarcima sa tri bekhend vinera osvaja još jedan gem bez izgubljenog poena.

2:1 Ne uspeva Federera da definitivno prelomi meč, Čilić je odoleo pritisku na brejk šansi Švajcarca, sjajnim forhendom je stigao do izjednačenja, a onda as udarcem režirao preokret za prvi gem u IV setu.

2:0 Naravno, adrenalin je "udario" Federera, deluje nezaustavljivo, suverenim servis-gemom kapitalizuje brejk.

1:0 Brejk Federera! Ne piše se dobro Čiliću čim je već na startu četvrtog seta izgubio servis. As, pa četiri neiznuđene greške Hrvata u nizu trasiraju put Švajcarcu ka 20. Grend slem tituli
III set – Federer 6:3

6:3 Federer na dominantan način stavlja tačku na ovaj set. Devetnaestim as udarcem stiže do 2:1.

5:3 Nije forsirao Švajcarac igru u narednom servis gemu Čilića, napravio je i jednu nekarakterističnu grešku, pa Hrvat ostaje u setu, bar još jedan gem.

5:2 Pun samopouzdanja nakon velikog poteza Federer beleži nova dva asa te kapitalizuje brejk.

4:2 Konačno brejk! Federer stiže do prednosti. Odjednom je Čilić izgubio focus, napravio je tri uzastopne greške posle svog servisa, a Švajcarac nije ispustio takav poklon, pa stiže do velike prednosti u trećem setu.

3:2 Nema ni naznaka da bi mogli uskoro da vidimo brejk, Čilić je odličnim forhendima zapretio Federerovom servisu, ali je Švajcarac i dalje siguran.

2:2 Hrvat je potpuno zaboravio očajnu igru iz prvog seta, suvereno osvaja gemove na svoj servis, beleži i novi as, te uz dve greške Federera nastavlja da ga prati u III setu.

2:1 Švajcarac nastavlja sa as udarcima, još par ih je odservirao u trećem gemu, Čilić propušta dobru priliku da posle jedne duže razmene stigne do brejk lopte, a Federer to kažnjava.

1:1 Čilića nastavlja u ritmu iz prethodnog perioda igre, forsira Federerov bekhend i to mu donosi poravnanje.

1:0 Federer na ubedljiv način otvara treći set, a nova dva asa i nekoliko servis vinera dolazi do prvog gema.
II set – Čilić 7:6 (7:5)

6:7 Federer kreće moćno, sa dva asa, ali Čilić odgovara odličnim napadom i vinerom za 2:2. Agresivnije je zaigrao i Švajcarac koji bekhendom otvara sebi prostor za izlazak na mrežu i sjajan forhend za mini-brejk.

Međutim, Čilić pokazuje da je dostojan finala, šalje fantastičan ritern na drugi servis rivala i vraća borbu u potpuni egal. Usledile su dve greške Federera iz bekhenda u nizu i Hrvat stiže do dve set lopte. Švajcarac prvu spasava as udarcem, ali Čilić ne propušta priliku na svoj servis, stvara sebi prednost koju "overava" forhend vinerom za 1-1 u setovima.

6:6 Ipak, Švajcarac samo nije želeo da troši snagu uoči svog ključnog servis-gema, koji osvaja na imprsivan način uz novi as, pa dolazimo do taj-brejka.

5:6 Čilić je "osetio krv", podigao je svoju igru na najviši nivo od početka meča i odličnim servisom je naterao Federera na tri greške do sada pouzdanim bekhendom za novo vođstvo.

5:5 Blagi pad u igri Federera, dve duple servis greške i Čilić neočekivano stiže do set lopte. Međutim, sve je upropastio užasnim bekhendom, na koji je Federer odmah reagovao najsnažnijim as udarcem na meču za novo poravnanje.

4:5 Po dve greške s obe strane, dve Čilićeve s bekhendom, a onda mu Federer pokazuje kako se izvodi taj udarac, prelepim potezom paralelom stiže do druge brejk šanse u setu. Čilić se opet "izvlači" as udarcem i servis vinerom za peti gem u nizu.

4:4 Prvom dvostrukom servis greškom Federer je dao nadu Čiliću da bi možda mogao da mu napadne servis, ali odmah reaguje sedmim asom, a onda impresivnim udarcim tera Hrvata na grešku iz forhenda za novi gem.

3:4 Hrvat je u potpunosti vratio samopouzdanje na svoj servis, nastavlja da diktira ritam u drugom setu, uz novi as osvaja i četvrti gem.

3:3 Federer nema problema sa Čilićem na svoj servis. Samo 63 sekunde su mu bile potrebne za novi gem. Dva servis vinera, jedan bekhend viner i jedan as.

2:3 Čilić pokušava da napadne Federera, uspeva mu to u jednom od najlepših poena meča, kada je Švajcarac uspevao da stigne skoro nemoguće, ali ne i da poentira. Ipak, uz novu grešku Hrvata i riternom kao s početka meča Federer dobija prvu brejk priliku u drugom setu, ali se Čilić izvlači sa tri sjajna servisa, dva asa i čuva svoje gemove.

2:2 S druge strane, Federer se vraća na nivo iz prvog seta na svoj servis, novi as i nekoliko servis vinera za nastavak pritiska na rivala.

1:2 Prvi gem dostojan finala. Žestoka borba za svaki poen, seriju od čak sedam neiznuđenih grešaka dvojice tenisera (pet forhendom) as udarcem prekida Čilić, ali Federer ga forsira na nove greške uz dva odlična bekhenda kojima stiže do pet "đuseva". Posle desetominutne borbe Hrvat preko dve greške Švajcarca uspeva da odbrani svoj servis.

1:1 Švajcarac je možda malo i potcenio rivala nakon laganog prvog seta, pravi tri greške u nizu, pa Čilić dobija prve dve brejk prilike. Međutim, Federer odmah odgovara as udarcem, a onda i forhend vinerom za "đus". Sjajnim servisom preokreće situaciju i to obeležava strastvenim samoohrabrenjem.

0:1 Obećavajući početak drugog seta za Čilića. Dobar servis, jedan as udarac i tri greške Federera donose mu početno vođstvo.
I set – Federer 6:2

6:2 Kako je počeo tako je i završio ovaj set, Federer dominantnom igrom stiže i do šestog gema. Opet forsira Čilićev neubedljivi forhend, potom servira dva asa, a tačku stavlja Hrvat novom greškom, ovaj put iz bekhenda.

5:2 Čilić se ne predaje, pokazuje da će pokušati da se vrati u nastavku meča, servira dva asa i prvi put sa "nulom" osvaja gem.

5:1 Švajcarac nastavlja u svom ritmu i opet bez izgubljenog poena osvaja gem. Čilić pravi dve greške, nakon čega je usledio as, a onda još jedna greška Hrvata, treća iz forhenda.

4:1 Konačno i Čilić pokazuje znake života, nešto agresivniji pristup odmah je doneo rezultat. Samopouzdanje mu je popravila Federerova greška, potom je zabeležio as, da bi nakon dve greške bekhendom konačno jedan pogodio, a do prvog gema stiže posle još jednog promašaja rivala.

4:0 Federer bukvalno "maltretira" Hrvata, naterao ga je na čak četiri greške za četvrti gem u nizu.

3:0 Novo brejk Federera. Čilić ne može da se "sastavi" na početku ovog meča, pravi početničke greške, sa tri u nizu je doneo novu brejk priliku Federeru koji koristi drugu i stiže do velike prednosti. Ne pomaže ni promena reketa.

2:0 Švajcarac bukvalno "pleše" po terenu, brzo se kreće, lagano pogađa vinere forhendima i bez izgubljenog poena kapitalizuje prethodni brejk.

1:0 Federer odmah pravi brejk! Nakon naizmeničnih grešaka obojice tenisera u prva četiri poena meča, Federer uz pomoć odličnog riterna kreira poziciju za viner bekhendom. Čilić potom naizgled šalje loptu u aut, ali traži čelendž koji potvrđuje da je pogodio liniju. Međutim, nije uspeo da poentira iz smeča, pa Federer odmah pravi brejk.

Izvor: B92.net
Foto: rogerfederer/Instagram

Pogledajte još