SVAKOG DANA PO NAR: Usporava starenje, jača potenciju, kosti i nokte

Ova ukusna i neobična voćka, kako takođe tvrde naučnici, može da poboljšava potenciju zahvaljujući obilju antioksidanasa koji dovode do bolje prokrvljenosti polnog organa.

Nar sadrži i fitoestrogene, odnosno biljne hormone kojima se pripisuje velika uloga u sprečavanju različitih oboljenja. Među njima su na posebnom mestu hormonski zavisni kanceri, kao što je karcinom jajnika. Kod žena u menopauzi primećeno je pozitivno delovanje nara protiv depresije i osteoporoze. Veruje se i da je nar dobar i za rad srca, dok je opšteprihvaćen kao sredstvo protiv crevnih parazita.

Nar je blagotvoran i u lečenju posekotina, opekotina i drugih rana. Tvrdi se i da je nar voćka protiv starenja, a zagovornici tradicionalne medicine poručuju da se redovnim konzumiranjem nara jačaju nokti i kosa.

Da biste lakše očistili plod nara, isecite ga napola. Polovinu uhvatite prstima leve ruke tako da isečena strana nara bude okrenuta prema dlanu, ali da ga ne dodiruje. Ruku držite nad tanjirom ili posudom u koju ćete sakupiti semenke. U drugu ruku uzmite kašiku i njome nešto jače udarajte po okrugloj strani nara. Semenke će od udaraca neoštećene ispasti iz svojih udubljenja.

Osim za ishranu, nar se, odnosno semenke ovog voća, koriste i za pravljenje ulja. Ovaj proizvod je idealan za negu suve kože, sklone ekcemima, pa čak može da ublaži i posledice psorijaze. Reč je o vrlo blagom ulju koje ima snažna protivupalna i antimikrobna svojstva.

UMIRUJE STOMAK

Koru nara ne bi trebalo bacati već osušenu čuvati. Od kore nara može da se pripremi čaj koji je vrlo efikasan u saniranju stomačne infekcije. Za šolju čaja potrebno je 10 do 12 grama kore nara koja se prelije sa dva decilitra ključale vode. Pokrije se tacnom i ostavi da odstoji pola sata. Pije se pola šolje neproceđenog napitka i ponovo se poklopi tacnom. Ako posle 20 minuta nema poboljšanja, popijte i drugu polovinu čaja.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još