NOVI PROBLEM: Roditelji lažirali podatke o vakcinama

Predškolska ustanova ''Radosno detinjstvo'' ustanovila je da su neki roditelji lažirali podatke o zdravstvenom stanju dece.

Epidemija malih boginja u Srbiji, osim što je izazvala zabrinutost roditelja, pre svega dece koja idu u vrtiće, otvorila je i temu da li treba slušati lekare ili estradne umetnike po pitanju vakcinacije, a doprinela je i tome da neki roditelji učine krivično delo. To je slučaj u novosadskim vrtićima

- Ne želim sad ovog trenutka da vam kažem na koje načine su to uradili, ali znamo da jesu. Dakle, to su elementi krivičnog dela gdemora da se postupa po zakonu, i onda stupa na snagu naša pravna služba - kaže Ljubica Vujić iz Predškolske ustanove Radosno detinjstvo.

Pre toga, sve foto-kopije kartona o vakcinaciji koje su roditelji priložili biće proverene. Osim vakcinisane, u vrtiće mogu da idu deca čiji su roditelji priložili dokaz o privremenoj kontraindikaciji i jaslena deca.

- Deca koja nisu vakcinisana, a nemaju privremenu ili trajnu kontraindikaciju, ne mogu da pohađaju vrtiće - dodala je Vujovićeva.

Postoji i određeni broj dece čiji roditelji odbijaju da ih vakcinišu, o čemu su izvestili predškolsku ustanovu i ta deca neće biti ispisana iz vrtića, ali u vrtić neće smeti da dolaze.

Većinu roditelja novonastala situacija ipak je podstakla da vakcinišu decu, te su domovi zdravlja prebukirani.

Na teritoriji Novog Sada do sada je registrovano 19 slučajeva malih boginja, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje. U vrtićima nema obolele dece, ali su registrovana dva slučaja zaraženog osoblja, te su i zaposleni koji su sa njima bili u kontaktu preventivno bili udaljeni s posla.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Unsplash

Pogledajte još