Atina pod opsadom policije, stižu puni autobusi i trajekti

AP navodi se da učesnici protesta stižu u stotinama iznajmljenih autobusa, kao i trajektima sa grčkih ostrva.

Organizatori protesta se nadaju da će se na Trgu Sintagma okupiti milion ljudi.

Zbog protesta grčka prestonica je od jutarnjih sati u blokadi i pod "opsadom" policije.

Na demonstracijama će se okupiti Grci koji se protive upotrebi reči "Makedonija" u imenu bivše jugoslovenske republike.

"Katimerini" piše da je oko 1.500 autobusa angažovano da prevezu demonstrante u prestonicu, na proteste koji počinju u 14 sati po lokalnom vremenu.

Navodi se da se očekuje prisustvo većine poslanika konzervativne Nove demokratije, čiji lider Kirjakos Micotakis kaže da njegova partija poštuje i one koji su izabrali da učestvuju u protestu, kao i one koji su odlučili suprotno.

- Poštujemo svaki izbor - kazao je Micotakis.

Bivši grčki premijer Antonis Samaras podržao je demonstracije, poručivši da će ovo biti "veliki dan za zemlju".

Jedan od glavnih govornika biće grčki kompozitor Mikis Teodorakis koji je odlučio da se okupljenima lično obrati, a ne video porukom, kako je to ranije bilo planirano.

Zbog protesta postepeno su već rano ujutru bili zatvarani delovi centra grada, a tri centralne metro stanice u centru Atine su zatvorene od 10 sati. Grčki portali navode da će biti raspoređeno 4.000 policajaca.

Grčka policija namerava da podigne barijere da bi sprečila "sudar" demonstranata sa Sintagme i učesnika protesta koji u podne organizuju anarhisti ispred Atinskog univeriziteta.

"Katimerini" navodi da je vlada umanjila značaj protesta u vreme kada pregovori zvaničnika Atine i Skoplja ulaze u kritičnu fazu.

"Grčki list", pozivajući se na neimenovane izvore, piše da će današnje proteste vlasti pažljivo pratiti i da bi mogli i da "modifikuju svoj pristup".

Istovremeno, tužilač Vrhovnog suda je naložio pokretanje istrage zbog pretnji jednog člana anarhističke grupe "Ruvikonas" da će "krv biti prolivena" na današnjim protestima.

Nedavno objavljene ankete pokazuju da se skoro 60 odsto Grka protivi upotrebi reči "Makedonija" u nazivu bivše jugoslovenske republike, dok 35 odsto grčkih ispitanika kaže da ne bi imalo ništa protiv kombinovanog naziva u kojem bi se našla i ta reč.

Istovremeno, 65 odsto ispitanika pozitivno gleda na protestne skupove u vezi sa imenom Makedonije, prenosi portal GreekReporter.com.

Većina glasača vladajuće grčke partije Siriza - 57 odsto njih - veruje da je dobro što se takvi skupovi organizuju.

Protesti se održavaju nakon što je posrednik u pregovorima o sporu oko imena Makedonije, specijalni izaslanik generalnog sekretara UN, Metju Nimic, posetio Atinu i Skoplje, gde je sa zvaničnicima razgovarao o mogućnostima rešenja 25-godišnjeg spora.

Nimic je izjavio da je optimista i da obe strane imaju volju da pronađu zajedničko rešenje.

Poslednji paket predloga Nimica utvrđen je nakon poslednje runde razgovora Nimica sa ministrima spoljnih poslova dveju država u Njujorku, 17. januara, ali dosad nije zvanično predstavljen.

Prema saznanjima medija, u pitanju je pet predloga: Severna Makedonija, Gornja Makedonija, Nova Makedonija, Republika Makedonija (Skoplje), Vardarska Republika Makedonija.

Nimic je potvrdio da postoje razlike između dve strane, ali je istakao da je sada trenutak da se reši višedecenijski problem, što bi doprinelo napretku celog regiona.

Atina i Skoplje su se saglasili da pojačaju pregovore kako bi postigli sporazum, u sporu koji je zakočio ambicije bivše jugoslovenske republike da se pridruži NATO i EU.

Grčka smatra da ime Makedonija podrazumeva teritorijalne pretenzije na njen severni region, koji nosi isti naziv, a stotine hiljada Grka okupilo se u Solunu prošlog meseca u znak protesta protiv upotrebe naziva "Makedonija" u bilo kom rešenju.

Grčka se protivi upotrebi imena "Makedonija" od kako se ta zemlja odvojila od Jugoslavije 1991. godine.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još