MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Nina Karlavaris - Maldivi

Tirkizno more i brojne podvodne avanture poput ronjenja s kornjačama, ajkulama i delfinima, o kojima je dugo sanjala, zauvek će pamtiti...

- Ceo život mi je san da odem na neku destinaciju poput Maldiva, gde ću, kao pravi zaljubljenik u more, zapravo iskusiti kako je to živeti, spavati i buditi se na vodi, okružen plavetnilom i mirisom okeana.

Prevoz - preporuka načina prevoza, avio-kompanije, cene...

- S obzirom na to da su Maldivi ostrvska država koja se nalazi u Indijskom okeanu - najčešće se do destinacije ide avionom. Mi smo odabrali kompaniju “Emirates”, za koju verujem da je prva u svetu što se tiče usluge i kvaliteta. Sleće se u glavni grad Male, odakle se naknadno, u sklopu organizovane ture ide gliserima ili hidro-avionima na druga ostrva. Put smo organizovali mi sami, grupa od četvoro ljudi, bez agencije. Tako da smo smeštaj, put i izlete rezervisali i odabirali po svom nahođenju.

Smeštaj - gde preporučuje da se odsedne?

- Definitivno preporučujem bungalove na vodi, to je jedno od najlepših iskustava u mom životu. Mi smo odabrali “Anantara Veli Resort” - u pitanju je malo ostrvo koje je imalo sve što nam je bilo potrebno. Mesto je okruženo sa još tri ostrva (Dighu, Moyo i Naladhu) na koja vozi brodić svakih pet minuta, ali smo mi češće išli tamo plivajući i roneći.

Hrana - koja su vam bila omiljena jela/lokalni specijaliteti na tom putu?

- Defitinivno hrana koja je ostavila utisak jeste večera u japanskom restoranu, gde se praktikuje 'teppanyaki'. To nije samo služenje hrane i pravljenje specijaliteta, već kuvar, na licu mesta ispred vas sve sprema i izvodi vratolomije sa noževima i vatrom. Sva hrana koja se na taj način sprema je grilovana i sveža.

Piće - u kojim napicima ste najviše uživali?

- Ono što je karakteristično za ostrva je svakako kokosova voda.

Aktivnosti - kako ste najradije provodili slobodno vreme?

- Svaki dan smo išli na nove izlete, a kao strastveni zaljubljenik u ronjenje ('apnea' i 'scuba diving') išla sam svaki dan na izlete poput ronjenja sa ajkulama, delfinima, kornjačama i ražama... Ono što mene u celoj priči oduševljava je to što te životinje nisu zatvorene, već slobodno plivaju u svojoj veličanstvenosti. I zapravo mi tu stupamo na njihov teren i uz veliko poštovanje njihovog prostora - sa određene distance posmatramo ponašanje tih divnih životinja u svom prirodnom staništu. Najlepši deo priče je što sitnije ribe, kornjače i raže plivaju ispod kućice u kojoj si smešten, tako da sam svaki dan, rano ujutru, još pre doručka, iz kreveta jurila u more na 'snorklanje' kako bi se 'pozdravila' sa svima.

Next trip - gde planirate sledeće da otputujete?

- Osoba sam koja bi putovala svuda i stalno, ali mi to obaveze nažalost ne dozvoljavaju. Sledeće putovanje bih volela da je Južnoafrička Republika, Island ili Australija.

Dream trip - koje mesto bi voleli da posetite tokom života?

- Definitivno su to mesta okružena vodom, tako da svako more, okean ili jezero dolaze u obzir.

Autor: Marija Milošević
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još