ZADUŽIO NAS JE: Nebojša Glogovac će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju

Glumac Nebojša Glogovac koji je preminuo danas, u petak 9. februara, biće sahranjen u ponedeljak, 12. februara, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Opelo će se održati u crkvi Sv. Nikole na Novom groblju, sa početkom u 14 časova. Prethodno, sa početkom u 11 časova u Jugoslovenskom dramskom pozorištu biće održan komemorativni skup posvećen priznatom glumcu.

Odlazak Nebojše Glogovca, kako ističu iz JDP-a, tragičan je i nenadoknadiv gubitak ne samo za srpsko pozorište, film i televiziju, nego i za kulturni i javni život čitavog našeg podneblja.

- Glogovac je bio ne samo vodeći glumac svoje generacije, nego i jedan od najvećih u povesti srpskog glumišta, igrajući s pođednakim uspehom veliki klasični repertoar i savremene, generacijske uloge u predstavama i filmovima koji su snažno obeležili svoje vreme, ostajući u trajnom nasleđu budućih pokolenja - stoji u saopštenju JDP-a.

Nebojša Glogovac rođen je 1969. godine u Trebinju. Kada je imao samo 7 godina preselio se sa porodicom u Pančevo. Prvu ulogu ostvario je u seriji "Bolji život", u kojoj je igrao školskog druga Slobodana Bobe Popadića. Nakon završene srednje škole upisuje studije psihologije na Filozofskom fakultetu, a posle dve godine se predomišlja i upisuje Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Sa njim su zajedno studirali Nataša Ninković, Vojin Ćetković i Sergej Trifunović.

Prvi film u kojem se pojavio jeste u "Vukovar, jedna priča", gde je igrao lik vojnika Fadila. Prvu glavnu ulogu ostvario je u filmu "Ubistvo sa predumišljajem", gde je tumačio lik Bogdana. Nakon toga ređale su se uloge u ostvarenjima "Do koske", "Bure baruta", a veliku popularnost stekao je u seriji "Porodično blago" u kojoj je igrao Zlatka Gavrilovića.

Nebojša je dobitnik brojnih nagrada, kao što su "Zlatna arena", nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta, nagrada Zoran Radmilović, Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje i drugih.

Nebojša Glogovac poslednju nagradu dobio je 30. avgusta 2017. godine, na tradicionalnom niškom Festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg iragnog filma - Filmskim susretima. Nebojši je tada uručena najveća nagrada festivala, za ulogu profesora Vjeko Kralja u filmu "Ustav republike Hrvatske".

- Hvala vama, divnoj niškoj publici, koji čuvate film i džez. Meni to puno znači - rekao je Glogovac nakon primljene nagrade.

Izvor: Telegraf.rs

Foto: Televizija Hram/YouTube-printscreen

Pogledajte još