PREKO "GRANE" I DO 8.000 EVRA MESEČNO: Evropske zemlje ne mogu da skupe dovoljno radnika, a najviše traže Srbe

Tesar, moler, zidar, vozač samo su neki od poslova za koje se radnici Srbije rado opredeljuju kad im na vrata zakuca poslodavac iz inostranstva. Ekonomsko razvijenim svetskim i evropskim državama radna snaga je preko potrebna, pa sve češće zapošljavaju kandidate sa naših prostora koji, bez obzira na stepen stručne spreme, ne odbijaju da dobro zarade.

- Srbi su u svetu prepoznatljivi kao dobri radnici, pa nije čudno što ih inostrani poslodavci traže - kaže predsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić.

Prema njegovim rečima, poslodavci u inostranstvu najviše traže zanatlije iz Srbije.

- Najviše zapošljavaju skeledžije, varioce, molere, stolare, parketare, zidare, tesare, keramičare, stolare, vozače, kuvare, mesare i konobare. Sada imamo 100.000 zanatlija i svi bi mogli da idu u inostranstvo i dobro zarade - kaže Rodić.

Srpski radnici su najtraženiji u Nemačkoj, zatim u Austriji i Francuskoj. Traže nas i u Švedskoj, Španiji, Italiji.

Što se tiče zarade, mesečna satnica u Nemačkoj je 30 evra, u Švedskoj je prosečna plata oko 2.500 evra, u Austriji 2.000 evra, u Francuskoj malo veća i iznosi oko 2.400 evra, a sve naravno zavisi od zanimanja.

U Finskoj psiholozi, sportski treneri, kuvari i dadilje mogu zaraditi između 3.000 i 8.000 evra, dok će u Slovačkoj moleri, stolari, električari i radnici na građevini zarađivati između 500 i 1.200 evra.

- Svet traži ljude koji će održavati puteve, pruge, zgrade, liftove, elektroinstalacije. A mi smo vredni radnici. Takođe, traže se i medicinske sestre, doktori i inženjeri. U inostranstvu se poslovi dobro plaćaju, a to je svima primamljivo kada se odlučuju na put "preko grane".

Izvor: Telegraf
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još