SAVETI ZA UPOTREBU FIGARA: Ukoliko ga ne koristite pravilno može da bude smrtni neprijatelj vaše kose

Koliko god bio sjajan, brz, lak i više nego efikasan način da dobijete željeni izgled frizure, ukoliko se ne koristi pravilno figaro može biti smrtni neprijatelj vaše kose.

Donosimo vam sedam zlatnih pravila kada je upotreba ovog pomagala u pitanju:

 

VELIKI FIGARO ZA KRUPNE LOKNE

Želite krupne lokne, uzećete deblji figaro? Greška broj jedan! Veliki figaro ne znači i velike lokne. Neophodno je da dimenzije ovog aparata prilagodite svom tipu kose i dužini! Ukoliko imate kraću tanju kosu, koristite manji figaro, ali na većim pramenovima kose. I obratno, ako imate gustu dugu kosu, koristite figaro većih dimenzija i slobodno odvajajte veće pramenove.

Savet plus – za prirodniji izgled koristite prste za raščešljavanje lokni.

ZAVRŠNI KORAK - LAK ZA KOSU

Lak za kosu jeste prijatelj svake firzure, pa tako i lokni, ali samo ako se koristi pravilno. Nikako ga ne stavljajte pre uvijanja kose, jer će izgoreti od toplote i ništa niste postigli. Takođe, ne preterujte sa njegovom količinom, jer može otežati kosu i pokvariti finalni izgled kose.

Savet je da malu količinu laka za kosu naprskate odmah po uvijanju lokne, zadržite je kratko na dlanu da se ohladi i bolje primi oblik i to je to.

VISOKA TEMPERATURA

Po nekoj logici, veća temperatura znači bolje definisane dugotrajenije lokne, ali u praksi to baš i nije tako. Ono što je realnije jeste da ćete zbog visokih temperature isušiti vlas i oslabiti je. Zato bolje smanjite temperature, a produžite sam period stilizovanja.

UVIJANJE NA SAMO JEDAN NAČIN

Uvijanje samo na jedan način je dosadno i neefektivno, a to će vam potvrditi i svaki bolji frizer. Tajna zanosnog izgleda lokni koje deluju prirodno, jeste da pramenove uvijate na različite načine. Na primer – jedan ćete uviti ceo, drugom samo krajeve, jedan na spolja, drugi na unutra i sl.

NAČIN DRŽANJA FIGARA NIJE BITAN

Ugao držanja figara je itekako bitan. Samo probajte i uverićete se u to. Ako figaro držite horizontalno sa podom dobićete krupne bujne lokne i veći volumen kose, a ako ga postavite vertikalno, bolje definisane sitnije lokne i nežnije lokne.

DUŽE UVIJANJE ZNAČI DA ĆE LOKNE TRAJATI DUŽE

Ovo važi samo za slučaj da ste spustili temperature figara. U suprotnom, kao o sa primerom visokih temperatura, možete samo spržiti kosu i oštetiti njenu strukturu, a od lepih lokni se tada pozdravite.

Za uvijanje svakog pramena odvojite maksimalno 8 do 10 sekundi. Možete figaro zadržati još 2 do 3 sekunde duže ako vam je kosa zaista "divlja". Potrudite se da svaki pramen bude jednake debljine, i da ih vremenski ravnomerno uvijate.

UVIJANJE MOKRE KOSE

Uvijanje mokre kose je jedno veliko NO-NO! Ono što ćete verovatno čuti ako prislonite vreo figaro na mokru kosu je cvrčanje i "krčkanje"’ vlasi. Dakle, samo ćete oštetiti kosu, jer kao što znate ona je najosetljivija i najslabija kada je mokra.

Sačekajte da se kosa potpuno ohladi, obavezno je isprskajte sredstvom za zaštitu od toplote i tek tad pristupite njenom uvijanju, naravno po gore navedenim savetima.

Nadamo se da ćete već prilikom sledećeg uvijanja to uraditi na ispravan način, sa što manje grešaka koje mogu oštetiti vašu kosu. Možete vi to same!

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash

Pogledajte još