Dan državnosti Republike Srbije obeležen u Parizu

Činjenica da je prijemu prisustvovalo više od 800 najuglednijih zvanica iz celog sveta svedoči o ugledu Srbije u Parizu na čemu bi nam u ovom trenutku mnoge zemlje, politički i ekonomski mnogo značajnije od naše mogle pozavideti.

Obeležavanju državnog praznika odazvale su se brojne zvanice među kojima su bili i predstavnici francuskih institucija, vojske, diplomatskog i vojnodiplomatskog kora, stalnih misija pri Unesku, privrede, akademske zajednice, medija, političkih partija, međunarodnih organizacija, dijaspore i Srpske pravoslavne crkve, brojni ambasadori, a događaj su svojim prisustvom uveličali i visoki francuski zvaničnici, pedesetak vojnih izaslanika i menadžeri najvećih francuskih preduzeća.

Prijemu su prisustvovali gosti iz celog sveta, a među njima čak osamdesetak ambasadora, među kojima i oni iz Rusije, Italije, svih susednih zemalja, iz Afrike, cele Južne Amerike.

Ovakav odziv pokazuje koliko je ugled Srbije napredovao i u diplomatskom koru, i u zemlji domaćina. Atmosfera je bila fantastična.

Među gostima su bili i mnogobrojni uspešni Srbi u Francuskoj, predstavnici dijaspore, sportisti i umetnici, a između ostalih viđeni su i pisac Patrik Beson, pukovnik Žak Ogar, arhitekta Toma Garevski, slikari Vladimir Veličković, Slobodan Jevtić Pulika i Jarmila Vešović, proslavljeni fudbaler i trener Dragan Stojković Piksi...

Stranci su se naročito divili raskoši Palate Tremoajevih, abasadorovoj rezidenciji, koja se nalazi tik uz Ajfelovu kulu i koja je uvrštena u francusku arhitektonsku baštinu.

Ne pamti se kada je u Parizu, u rezidenciji ambasadora, bilo više zvanica i u vedrijem raspoloženju, a na ulazu su ih sa dobrodošlicom dočekivali ambasador i njegova suprugam.

- Veče je impresivno. Svake godine nas je na ovoj proslavi sve više, što znači da se vraćamo u svet. Mnogo je novih lica, što je i pokazatelj da su naša vrata širom otvorena - istakao je ambasador Srbije u Francuskoj.

Domaćini su se pobrinuli da, osim srdačnog prijema i eksluzivnog koktela, goste zabavi i svečani orkestar, koji je doprineo da se oživi duh klasicizma u zdanju na obali Sene.

Autor: Milovan Cirovski
Foto: Milojko Milanović

Pogledajte još