MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Uroš Marković - Šangaj

Posle osvajanja titule državnog prvaka i nastupa sa našim brojnim muzičkim zvezdama, među kojima su Emina Jahović, Goca Tržan, Ana Stanić i mnogi drugi, krenuo je da gradi internacionalnu karijeru odlaskom u Japan, a poslednjih sedam godina živi i radi u Americi, tako da su putovanja postala sastavni deo njegovog života te je tako, kombinovanjem razvijanja karijere i zadovoljstva, uspeo da stigne do Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Novog Zelanda, Karipskih ostrva, Kanade, a sa nama je podelio utiske sa poslednjeg poslovnog putovanja u Kinu.

SMEŠTAJ - kakav smeštaj je, po vašem mišljenju, najbolje rešenje?

- Na putovanjima, koja su u vezi sa poslom, uglavnom sam smešten blizu dvorane gde obično plešem, što je bilo i ovoga puta u Kini. Nastup se odvijao u luksuznom hotelu sa 5 zvezdica Wanda Reign u centralnom delu Šangaja, kraj poznat pod nazivom Bund, koji je tik uz reku Huangpu i koji je prebogat istorijom, dok se sa druge strane reke nalazi prelep pogled na oblakodere i popularni Biser Istoka, televizijski toranj koji je pravo remek delo i pečat Šangaja. Šangaj je prebogat luksuznim hotelima. Ja lično preferiram, kada putujem privatno, da odsednem u smeštaju u centralnom delu grada i to obično rezervišem putem AirBnB-a popularnog sajta za iznajmljivanje stanova za turiste.

HRANA – koja su vam bila omiljena jela/lokalni specijaliteti na tom putu?

- Kineska kuhinja u Šangaju se jako razlikuje od svih kineskih restorana koji su modernizovani i prilagođeni internacionalnom ukusu i koje možete naći u bilo kom većem gradu u svetu. Ukusi i mirisi su mnogo intenzivniji zbog tradicionalnih začina koje koriste. Tako sam, igrom slučaja, na jednoj večeri iako mi je jelo predstavljeno kao specijalna piletina, probao žablje batake sa povrćem i lotosovim cvetom u ljutom sosu. Na moje veliko iznenađenje, bio sam oduševljen ukusom koje je na kraju i bilo slično ukusu piletine.

PIĆE – u kojim napicima ste najviše uživali?

- Kinezi često piju sojino mleko koje im bukvalno zamenjuje vodu. Ja lično više volim kokosovo mleko koje je, takođe, veoma zastupljeno tamo. Što se tiče alkoholnih pića, rečeno nam je da oni imaju nešto slično našoj rakiji, samo što je sa mnogo većim procentom alkohola u sebi. Kinezi su jako slični nama što se tiče velike konzumacije alkohola i stvar je kulture i smatra se učtivošću da se mnogo pije, pogotovo ukoliko se sklapaju poslovni odnosi.

AKTIVNOSTI – kako ste najradije provodili slobodno vreme?

- Trudio sam se da svaki slobodni momenat iskoristim da upoznam grad i kulturu. Tako sam sa svojom trupom obišao Budistički Hram Jing’an sa statuom sedećeg Bude od zelenog Jade minerala koji je najveći tog tipa u celoj zemlji. Pored toga, obišli smo Yuyuan Baštu i Bazar koji je smešten u starom delu Šangaja i odiše tradicijom i tipičnom arhitekturom sa iskošenim krovovima gde možete naći prodavnice sa svakakvim drangulijama i veliki izbor tradicionalnih čajeva. S obzirom na to da Kineska Nova godina dolazi u februaru, sve je ukrašeno i šareno.

NEXT TRIP – gde planirate sledeće da otputujete?

- Zbog mog posla često planove pravim u hodu i originalni planovi se često menjaju ukoliko se pojavi bolja poslovna ponuda. Za sada prvih nekoliko meseci godine trebalo bi da provedem u Majamiju gde se spremam za predstavu na prekookeanskim kruzerima koja je nešto poput Brodveja na moru. Drugi deo godine me čeka na Aljasci i u San Francisku i kraj godine u Australiji sa kraćom posetom Havaja i ostrva Fidži. Sve to može da se promeni, jer sam baš na ovom poslednjem putovanju u Šangaj ostvario kontakte i dobio ponudu za posao tamo, tako da se možda uskoro desi i moj odlazak u Šangaj na duže vreme.

DREAM TRIP – koje mesto biste voleli da posetite tokom života?

- Kao što sam naveo baveći se ovim poslom putujem od svoje 15. godine i do sada sam bio u više od 55 zemalja sveta. Voleo bih da posetim i obiđem Latinsku Ameriku u skorijoj buducnosti i možda Kubu kao glavnu destinaciju, jer je ples kojim se bavim čitavog života poreklom iz tih područja.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još