POČINJE 46. FEST: Do 4. marta 116 premijernih filmova

Foto: Promo
0

Međunarodni filmski festival FEST pod sloganom „Priđi bliže“, na kome će premijerno biti prikazano 116 filmova i 10 filmskih klasika, počinje večeras u Beogradu, a trajaće do 4. marta.

FEST će otvorititi višestruko nagrađivani američki film „Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju“ Martina Mekdone, a zatvoriti poljski film „Lice“ autorke Malgožate Šumovske.

Program ovogodišnjeg festivala, 46. po redu, odvijaće se u tri takmičarska i sedam revijalnih programa.

Glavni takmičarski program nudi 16 filmova iz Mađarske, Danske, Iran, Kine, Argentine, Libana, Grčke, Hrvatske, SAD, Rusije, Italije i Švajcarske.

O najboljima u kategorijama Glavnog takmičarskog programa za film, scenario, trežiju, mušku i žensku ulogu i najbolje debitantsko ostvarenje odlučivaće žiri u kome će biti Milčo Mančevski, Jovan Jovanović, Elma Tataragić, Mila Turajlić i Gordan Kičić.

U istim kategorijama nagrade će se dodeljivati i u nacionalnoj selekciji „Srpski film“, o čemu će odlučivati žiri u sasatavu Alen Sinkauz, Miloš Timotijević, Lordan Zafranović, Katarina Radivojević i Damjan Kozole.

U nacionalnoj selekciji učestvovaće pet filmova koji će na FEST-u imati premijeru, a to su „Banditi u potrazi za mamom“ Koste Ristića, „Ederlezi rising“ Lazara Bodrože, „Horizonti“ Svetislava Dragomirovića, „Izgrednici“ Dejana Zečevića i „O bubicama i herojima“ Petra Pašića.

U trećem takmičarskom programu „Granice“ biće prikazano osam flmova koji su ocenjeni kao subverzivni, kontroverzni, umetnički filmovi koji pomeraju granice u tematskom i estetskom smislu.

U glavnom programu, van konkurencije, naćiće se najpopularniji filmovi svetske produkcije iz prošle godine, a organizatori su posebno izdvojili filmove „Lejdi bird“, „Call me by your name“, „The Sqare“, „The Shape of water“, kao i novi filmovi reditelja kao što je Roman Polanski, Fatih Akin, Pol Šreder, Lin Remzi, Fransoa Ozon, Kler Deni, Dalibor Matanić.

Selekcija „Microwave“ donosi tri mikrobudžetna ostvarenja, među kojima je i premijera domaćeg filma Jelene Marković „12 gnevnih žena“, a na „Docufestu“ biće prikazivani dokumentarci o Vitni Hjuston, Keriju Grantu, Milču Mančevskom, dok će u novom programu „Play UK“, koji je spremljen u saradnji sa Britanskim savetom, biti prikazivani filmovi iz te zemlje i ostvarenja u VR (virtualna realnost) formatu.

U programu „Thrills and Kills“ biće prikazani žanrovski filmovi horori i trileri poput horora „Maus“ smeštenog u BiH do novog trilera Gele Balubani „Money“.

Ove godine, kako je ranije najavljeno, nagradu „Beogradski Pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dobiće mađarski reditelj Ištvan Sabo i srpska glumica Neda Arnerić, a „Beogradski Pobednik“ za dosadašnje stvaralaštvo biće dodeljen ruskom reditelju Karenu Šahazarovu.

Pored zvaničnih nagrada, biće dodeljena inagrada „Nebojša Đukelić“ za najbolji film regiona, Politikina nagrada „Milutin Čolić“ kao i nagrade FIPRESCI žirija i FEDEORA žirija.

Filmovi će se prikazivati u Sava centru, Domu omladine, Dvorani kuturnog centra, bioskpu Fontana, Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Jugoslovenskoj kinoteci, Centru za kulturu „Vlada Divljan“, a ove godine prvi put i u Sine grandu Rakovica (Cine Grand).

Cena ulaznica je od 250 do 400 dinara, a za otvaranje festivala 500 dinara.

Izvor: Beta
Foto: Promo

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.