UŽIVAJTE DOK JOŠ MOŽETE: Danas nam stiže pravi LEDENI TALAS

Prodor hladnog vazduha u noći između subote na nedelju doneće i sneg, koji će početi da pada u većem delu zemlje. Sa malim zakašnjenjem sneg se jedino može očkivati u Beogradu, gde će se zabeleti tek u nedelju u popodnevnim satima.

RHMZ je izdao i upozorenje za celzu Srbiju za predstojeće ledene dane od 25. februara do 1. marta. U upozorenju se navodi da će tih dana u jutarnjim satima očekivati jak mraz, u većini mesta temperatura od -12 do -5 stepeni, a da će najviša dnevna biti od - 6 do -2 stepena Celzijusa.

Očekuje se i formiranje snežnog pokrivača do 10 centimetara, a na planinama i do 20 centimetara.

Upozorenje je izdato i za glavni grad, gde se takođe očekuje jak mraz i temperatura od - 9 do - 5 stepeni, kao i snežni pokrivač.

- S obzirom da će zemlja biti zaleđena, snežni pokrivač će se zadržavati. Možemo očekivati da će pasti i do 10 centimetara snega, jer će padati u ponedeljak i u utorak - najavljuje Nedeljko Todorović, metorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U subotu se očekuje da će temperatura biti od 2 do 6 stepena Celzijusa, ali zato u nedelju dolazi do drastičnog pada temperature. Najniža prognozirana je od -9 stepeni do - 3 stepena Celzijusa.ž

- Najhladnije će biti u ponedeljak, a možda i u utorak. Prognozira se da će temperatura ići od -11 do - 6 stepeni. U svakomn slučaju u ponedlejak i utorak biće oblačno i veoma hladno. Padaće sneg, formiraće se i snežni pokrivač u gotovo svim krajevima Srbije. Vetar će biti slab i umeren, a a na severu i istoku povremeno i jak - kaže Todorović.

Već u sredu sneg bi mogao da prestane da pada. Međutim, ostaće i dalje hladno, sa temperaturom u minusu.

- U četvrtak će biti malo toplije i tada prestaje ovaj ledeni talas. U jutarnjim satima u četvrtak će biti i dlaje hladno, ali će tokom dana temperatura postepeno da se penje, od nule, a moguće i da ode u plus. Već narednog vikenda temperatura će ići i do 10 stepeni, ali će vreme biti promenjivo. Možemo očekivati da će biti i suvo, ali i kišovito - objašnjava Todorović.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još