NOVI PROJEKAT MINISTARSTVA PROSVETE: Od jeseni stižu digitalni udžbenici za đake

Na pametnoj tabli smenjuju se fotografije, video-klipovi, zadaci na koje se odgovara jednim klikom. Teška lekcija o ćelijama postaje zanimljiva petacima kada je uče na način koji je njihovoj generaciji blizak - kao da igraju kompjutersku igricu. Ovako je u četvrtak izgledala demonstracija digitalnog udžbenika na času biologije nastavnice Marine Drndarski u OŠ "Drinka Pavlović" u Beogradu.

Bilo je mnogo ruku podignutih uvis, učenici su znali odgovore na zadatke koje je postavljala nastavnica, ali su se odlično snalazili i u odgovorima na novinarska pitanja. Objasnili su da im učenje uz pomoć digitalnog udžbenika i pametne table mnogo više odgovara, jer lakše pamte, pošto lekcija izgleda kao da igraju igricu. Kažu, vole internet, informatiku, kompjutere i mobilne telefone, pa im je zato ovakav čas bolji, a digitalni udžbenik zanimljiviji od papirnog.

U klupama, među učenicima petog razreda, sedeli su i premijerka Ana Brnabić i ministar prosvete Mladen Šarčević. Kada je došlo vreme za mali odmor, objasnili su novinarima da je ovo samo jedan od digitalnih udžbenika koje izdavači pripremaju za narednu školsku godinu. Do 1. septembra biće spremni digitalni udžbenici za sve predmete prvog i petog razreda, a za njihovu upotrebu biće obučeno 2.000 nastavnika iz cele Srbije, koji će učestvovati u ovom pilot projektu. Ovi razredi izabrani su jer će oni od jeseni imati potpuno reformisane nastavne planove i programe.

Premijerka Brnabić je izjavila da je Vlada Srbije za uvođenje digitalnih udžbenika obezbedila 70 miliona dinara, dodajući da je reforma obrazovnog sistema najvažniji zadatak.

- Ako nastavimo ovako, osigurali smo drugačiju budućnost za našu decu i zemlju - rekla je premijerka. - Povezali smo osnovne škole u akademsku mrežu Srbije, a predstoji nam da sve njih povežemo na brzi internet, što je neophodno da bismo u 2.000 učionica u okviru pilot-projekta uveli digitalne udžbenike za šta je iz budžeta za 2018. opredeljeno 70 miliona evra. To ćemo najverovatnije raditi sa Evropskom investicionom bankom.

Da bi digitalni udžbenici dobili odobrenje i ušli u učionice potreban je novi zakon, a ministar Šarčević očekuje da se ovaj dokument nađe u skupštinskoj proceduri do kraja marta.

DNEVNIK

Za ovu školsku godinu bilo je planirano uvođenje elektronskih dnevnika, a prema rečima premijerke Brnabić, ovu vrstu evidencije već ima 556 škola. U njima je za tri četvrtine smanjeno vreme potrošeno na administraciju, a broj izostanaka sa časova prepolovljen.

Izvor: Novosti.rs/I.Mićević

Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još