SLOBODA MIŠLJENJA: Sud odlučio da građani Austrije mogu javno da psuju političare

Foto: Ilustracija/Pixabay.com
0

Građani Austrije imaju pravo da „pokažu srednji prst“ ili da opsuju političara dokle god mogu da dokažu opravdanost takve akcije, presudio je Apelacioni sud te zemlje, pozivajući se na slobodu mišljenja.

Vicekancelar te zemlje i vođa austrijske krajnje desnice Hajnc Kristijan Štrahe optužio je aktiviste jedne radikalne levičarske grupe da su ga „javno vređali“ na jednoj manifestaciji, pošto je prethodno video-snimak tog incidenta osvanuo na društvenim mrežama.

Sud, kome je tužba bila podneta, tužbu je odbacio, što je Apelacioni sud potom potvrdio.

Pravo da se na „provokativan i šokantan“ način iznosi političko mišljenje predstavlja „fundamentalni deo slobode izražavanja“, navodi se u presudi objavljenoj u sredu.

Na snimku incidenta, nastalom tokom održavanja manifestacije u novembru, pripadnici organizacije krajnje levice „Linkswende jetzt“ (nem. Nalevo, odmah sada) nabrojali su razloge zbog kojih su, kako tvrde, imali puno pravo da kažu „J**i se Štrahe“ („F*ck Strache“), što je pisalo na transparentu koju su nosili. Oni su, pritom, pokazivati i srednji prst.

Ta grupa je pozdravila presudu „kao pobedu slobode mišljenja i izražavanja“ i ocenila da od sada svaki politički govor može da sadrži rečenicu „kažem f*ck Štraheu“.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.