KLJUČ JE U PREVENCIJI: Australija na korak od iskorenjivanja raka grlića materice

Novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u nedelju, pokazalo je da je program besplatnog vakcinisanja, koje se sprovodi od 2007. godine, doveo do drastičnog smanjenja mogućnosti razvoja ove vrste raka u budućnosti.

HPV (humani papiloma virus) je seksualno prenosiva infekcija koja predstavlja uzrok karcinoma grlića materice, u 99,9 odsto slučajeva,

Savezna vlada Australije, od 2007. godine, sprovodi program besplatnog vakcinisanja devojčica starosti između 12 i 13 godina. Devojkama i mladićima koji su izvan te starosne grupe obezbeđene su dve besplatne doze vakcine.

Procenat žena u Australiji između 18 do 24 godine koje su imale HPV opao je, u periodu od 2005. do 2015. godine, sa 22,7 na samo 1,1 odsto.

Stopa imunizacije još više je povećana od 2015. godine, što je razlog onoga što naučnici opisuju kao efekat "zaštite populacije".

Zdravstveno stanje, kada je HPV u pitanju, loše je u zemljama u razvoju, gde je stopa obolelih vrlo visoka.

- Dve trećine ženske populacije na svetu nemaju pristupa onome čemu imaju žene u Australiji. Ako se nešto ne uradi na tom planu, to će ostati jedan od glavnih karcinoma ubica u zemljama u razvoju - ističe Džo Tuma, izvršni direktor Australijske fondacije za borbu protiv grlića materice.

A da se sprovođenje vakcinacije protiv HPV virusa u školama pokazuje veoma efikasno pokazala je studija sprovedena u Butanu.

Iako se davanje besplatnih vakcina čini kao skupa mera, australijski primer dokazuje da bi vakcinisanje moglo da smanji kasnije troškove lečenja karcinoma grlića materice.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još