NAJAVA GODIŠNJICE: Ambasada Francuske priprema obeležavanje 100 godina od završetka Prvog svetskog rata

U Ambasadi Francuske je 16. marta održana konferencija za štampu povodom obeležavanja Stogodišnjice kraja Prvog svetskog rata. Na njoj su prisustvovali Frederik Mondoloni, ambasador Francuske, Olivera Vučković, v.d. direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Negovan Stanković, državni sekretar ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, Ministar odbrane, u prisustvu ministra Zorana Ɖorđevića i predstavnika diplomatskog kora.

Godina 2018. je posebna zato što se obeležava 100 godina od oslobođenja Srbije i od kraja Prvog svetskog rata. Francuska vojska je u tome imala značajnu ulogu. Mnogi francuski vojnici su položili svoje živote rame uz rame sa srpskim vojnicima na Solunskom frontu, a taj događaj bio je osnova posebnog odnosa koji postoji između Francuske i Srbije od tog vremena, koji je ovekovečen retkim postojanjem spomenika zahvalnosti Francuskoj u nekoj stranoj zemlji. Ovi odnosi su danas u punom ponovnom zamahu, i sa političke i sa ekonomske tačke gledišta.

Svečanosti obeležavanja ovog jubileja, prilika su da se podseti koliko su duboke istorijske veze koje Francuska i Srbija održavaju putem svečanosti, izložbi, konferencija i filmova, a obraćaju se najširoj publici:

1. Otkrivanje obnovljenog Spomenika zahvalnosti Francuskoj, koji se nalazi na Kalemegdanu u Beogradu, a podignut je 1930. godine u znak zahvalnosti za vojnu pomoć, koju je Francuska uputila Srbiji tokom Prvog svetskog rata. Radovi na obnovi, za koje je nadležan Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, počeće sredinom marta 2018. Predviđeno je da radovi budu završeni u avgustu mesecu. Imena donatora koji su dali sumu veću do 1 000 € će biti istaknuta na jednoj ploči koja će biti postavljena na postolju blizu spomenika;

2. Svečani prijem u Ambasadi Francuske, povodom obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Beograda, 1. novembra 2018. godine, u prisustvu predstavnika civilnih i vojnih vlasti Srbije i uglednih ličnosti. Tada će biti upriličeno i uručenje ordena uglednim ličnostima koji redovno sarađuju sa Ambasadom;

3. Komemorativna svečanost povodom 11. novembra 2018. godine, koja podrazumeva tradicionalnu ceremoniju na Francuskom vojničkom groblju u Beogradu . Ovom prilikom, ona će imati poseban sjaj, zahvaljujući prisustvu francuskog vojnog orkestra, I puka “Spahis” (koje bi trebalo da bude potvrđeno);

4. Putujuća izložba koju organizuje Francuski institut u Srbiji uz poziv za prikupljanje svedočanstava „Naša istorija, vaša sećanja“. Ona će objediniti dva aspekta zajedničke istorije Francuske i Srbije iz perioda Velikog rata:

- Sećanja specifična za različite gradove juga Srbije i njihovo oslobođenje u septembru/oktobru/novembru 1918. godine, od strane Savezničkih snaga pod francuskom komandom;

- Porodična/privatna svedočenja u kojima je, nakon jednog veka, još uvek živo porodično sećanje ili priče pojedinaca o francusko-srpskoj vojnoj i civilnoj solidarnosti. Izložba koja će trajati od sredine septembra do 30. oktobra 2018. godine u Vranju, Leskovcu, Nišu, Pirotu, Knjaževcu, Zaječaru, Negotinu, Kladovu - gradovima koje je oslobodila glavna divizija Savezničkih snaga pod francuskom glavnom komandom i trajaće dva do tri dana. Od 1. novembra, izložba će biti prikazana u Francuskom institutu u Beogradu.

5. Saradnja sa Vojnom akademijom Srbije gde će francuski istraživači učestvovati u ciklusu istorijskih analiza koje organizuje Vojna akademija Srbije u jesen 2018. godine. Ovo su analize o Solunskom frontu, koje će biti praćene izložbom iz vojnog arhivskog materijala u Vojnom muzeju na Kalemegdanu.

6. Francuski filmski karavan, koji čine igrani i dokumentarni filmovi sa tematikom Velikog rata, dešavaće se tokom druge polovine godine. Poseban ciklus Francuskog filmskog karavana sa igranim i dokumentarnim filmovima sa tematikom Velikog rata, ciklus ovih filmova će obilaziti Srbiju tokom druge polovine godine. Na njemu će biti prikazani :

- Kapetan Konan (Capitaine Connan), film Bertrana Tavernijea (Francuska, 1996),
- Život i ništa više (La vie et rien d’autre), film Betrana Tavernijea (Francuska, 1989)
- Čuvarke (Les gardiennes), film Ksavijea Bovoa (Francuska, 2017)
- Đaci u Velikom ratu: Srpski đaci u Francuskoj, ko-autor za RTS Stanislav Sretenović, istoričar.

7. Seminar o završetku Prvog svetskog rata koji organizuje Balkanološki institut u septembru u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Izvor: Alo!
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još