PREDNOSTI I MANE: Kako spavanje u čarapama utiče na zdravlje?

Prema podacima američkog Nacionalnog instituta za zdravstvo, spavanje u čarapama je dobro, piše MedicalNews Today.

Naime, telo zahvaljujući tome uspostavlja pravilnu telesnu termoregulaciju i na taj način uspostavlja i red u funkcionisanju mozga i organizma.

Spavanje u čarapama je korisno i zbog toga što nam pomaže da brže utonemo u san i da oko 4 sata ujutro, u vreme kad je temperatura tela najniža, obezbedimo organizmu dovoljnu količinu toplote.

Zagrevanje nogu i ruku utiče na proširenje krvnih sudova. Pri tome naš organizam prima informaciju da je vreme za san.

- Grejanje hladnih stopala prouzrokuje širenje krvnih sudova, što poručuje mozgu da je vreme za spavanje. Pošto se krvni sudovi rašire na rukama i nogama, toplota se ravnomerno rasporedi kroz telo i priprema ga za spavanje - tvrde iz Nacionalnog instituta za zdravstvo.

Prema nekim istraživanjima, ljudi koji nose čarape na nogama zaspu petnaestak minuta ranije nego bez njih, a čak i tradicionalna kineska medicina podržava takvo stanovište.

Prosečnoj odrasloj osobi potrebno je između sedam i devet sati sna. Nedostatak sna povećava rizik od smanjene koncentracije i negativno utiče na pamćenje i raspoloženje.

Dugoročno utiče na povećanje mogućnosti razvoja srčanih oboljenja, depresije i gojaznosti.

Iz sličnih razloga, spavanje u čarapama doprinosi sprečavanju napada kod Rejnoovog sindroma, kao i kod pojave valunga kod žena u menopauzi.

Rejnoov sindrom je stanje kod koga delovi tela, poput prstiju na rukama ili nogama, postanu hladni i otupe na dodir, što je reakcija na niske temperature ili na stres.

Naučnici kažu da pri odlasku u krevet u čarapama treba obratiti pažnju na nekoliko stvari:
Pre svega, zbog bakterija, treba izbegavati odlazak u krevet u čarapama koje nosite tokom dana.

Takođe, treba voditi računa o higijeni nogu, oprati ih i dobro osušiti pre odlaska u krevet.

Čarape treba da budu napravljene od prirodnih materijala i da ne budu predebele.

Izvor: Hina
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još